Prvi pametni telefon z ruskim operacijskim sistemom

ponedeljek, 24. julij 2023
 

Prvi pametni telefon, ki temelji na novem ruskem operacijskem sistemu za mobilne naprave, bo na voljo to jesen


Direktor Znanstveno-tehničnega centra za informacijske tehnologije "ROSA" Oleg Karpicki je razkril podrobnosti novega izdelka. Navedeno je, da bo ruski "iPhone" stal največ 40 tisoč rubljev (približno 400 evrov), deloval pa bo na osnovi ruskega operacijskega sistema.

Znano je, da so bili vsi dosedanji poskusi ustvarjanja alternative Applu ali priljubljenim modelom z "Androidom" neuspešni. Zdaj pa so IT-velikani postavljeni pred pravi izziv. Gre za nov operacijski sistem Rosa Mobile, ki je nastal na osnovi računalniškega operacijskega sistema Linux. Avtorja ne skrivata, da sta navdih našla v obstoječih modelih.

"Želeli smo združiti najboljše izkušnje uporabnikov Android in iOS v našem sistemu, tako da uporabnikom ni treba spreminjati svojih uporabniških navad," pravi Karpicki. Na novi napravi bo mogoče uporabljati celo nekatere aplikacije za Android. Po drugi strani pa so bili gonilniki za Wi-Fi in kamero popolnoma prenovljeni. Prav tako pri ustvarjanju Rosa Mobile niso bile uporabljene nobene komponente Android, da bi tako "obvarovali uporabnike pred morebitnimi zaustavitvami ali skritimi funkcijami s strani Googla."

Zaenkrat smo priča le nastanku ruskega operacijskega sistema. V njem še ne bodo delovale vse aplikacije, ampak le tiste, ki morajo biti povezane v internet. To so banke, spletne trgovine, državne službe. Če aplikacija zahteva tudi geolokacijo, potem ne bo delovala, kar pomeni, da bo treba operacijski sistem še dodelati.

Seveda bodo aplikacije na telefonu v prvi vrsti izpostavile ruske projekte. Telefon bo tako ponujal lastno trgovino RosaStore, na voljo pa bo tudi RuStore.

Po besedah Karpickega se je podjetje že dogovorilo za proizvodnjo prve serije pametnih telefonov v Zelenogradu.


Foto: RBK

Vir: www.rbc.ru


Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi: