Rast trga BPO storitev na področju znanosti o življenju

torek, 23. marec 2021

Globalni trg BPO storitev na področju znanosti o življenju je v letu 2020 ocenjen na 230 mlrd USD. Po napovedih analitikov bo trg v obdobju 2021-2026 rasel po 15,3 % povprečni letni stopnji. 

BPO storitve zajemajo zunanje izvajanje različnih poslovnih procesov (Business process outsourcing) na področju raziskav in razvoja, registracije zdravil in lansiranja izdelkov.

Naraščajoči stroški razvoja zdravil, kliničnih preskušanj in nadzora v obdobju trženja s strani proizvajalcev biofarmacevtskih in farmacevtskih izdelkov spodbujajo rast trga BPO storitev v tej panogi. Dodatni dejavnik rasti trga so tudi strateške pobude, združitve in prevzemi. Razvoj trga spodbujajo tudi nove tehnologije, kot so AI (Artificial Intelligence), ML (Machine learning) in RPA (Robotic Process Automation).

Glede na vrsto storitev se BPO trg na področju znanosti za življenje deli na zunanje izvajanje storitev v farmaciji, na zunanje izvajanje proizvodnje, zunanje izvajanje raziskav, zunanje izvajanje medicinskih pripomočkov in pogodbene prodajne storitve. 

Analitiki napovedujejo, da bo v obdobju 2021-2026 na trgu prevladoval segment zunanjega izvajanja raziskav.
To je posledica vse večjega števila kliničnih preskušanj, raziskovalnih in razvojnih dejavnosti ter vse večjega povpraševanja po novih terapijah z zdravili. Segment zunanjega izvajanja proizvodne dejavnosti pa bo po ocenah analitikov najhitreje rastoči segment v naslednjih 5 letih, saj naj bi v obdobju 2021-2025 rasel po 15,6 % povprečni letni stopnji.

Največji delež na globalnem trgu BPO storitev na področju znanosti o življenju ima Severna Amerika. Njen tržni delež je v letu 2020 predstavljal 43 % celotnega globalnega trga. Po napovedih naj bi bila v prihodnjih 5 letih najhitreje rastoča regija Azijsko-pacifiška regija, predvsem zaradi Indije in Kitajske, ki sta ključni središči za BPO storitve na področju znanosti o življenju.
 
Na trg močno vpliva tudi pandemija korona virusa. Težave v dobavnih verigah ter hiter odziv na področju raziskav in razvoja sta glavna izziva, povezana s pandemijo Covid-19.
 

Največja podjetja na globalnem trgu BPO storitev na področju znanosti o življenju so:

  • Anthelio Healthcare Solutions
  • Boehringer Ingelheim GmbH
  • Catalent, Inc
  • Covance, Inc
  • Genpact Limited
  • Infosys Limited
  • International Business Machines Corporation, 
  • Lonza Group
  • PAREXEL International Corporation, 
  • Wipro Limited 
 
Viri: Factiva, M2 Presswire, IndustryARC
 
Več informacij o globalnih trendih na področju kemije, farmacije in biotehnologije