Rast v podsaharski Afriki naj bi padla na -3,3 %

petek, 13. november 2020

Zaradi gospodarskih posledic pandemije COVID-19 naj bi rast v podsaharski Afriki leta 2020 padla na -3,3%, kar bo regijo potisnilo v prvo recesijo po 25 letih.

Podsaharska Afrika, v kateri živi več kot milijarda ljudi, od katerih jih bo polovica do leta 2050 mlajših od 25 let, je raznolika celina s človeškimi in naravnimi viri, ki lahko prinesejo vključujočo rast in odpravijo revščino v regiji, omogočanje Afričanom po celini živeti bolj zdravo in bolj uspešno. Z največjim svetovnim območjem proste trgovine in trgom z 1,2 milijardami ljudi, celina ustvarja povsem novo razvojno pot, ki izkorišča potencial svojih naravnih virov in ljudi.

Regijo sestavljajo države z nizkim, spodnje srednjim, zgornjim srednjim in visokim dohodkom, od katerih je 18 držav krhkih ali prizadetih zaradi političnih konfliktov. Afrika ima tudi 13 majhnih držav, za katere je značilno malo prebivalstva, omejen človeški kapital in omejeno kopensko območje.

Celoten članek je na voljo na povezavi.

Južna Afrika se je odprla za mednarodna potovanja - druge države pa so še vedno zaprte
Južna Afrika je sprostila nekaj ukrepov zaradi pandemije med drugim tudi mednarodna potovanja. Predsednik Južnoafriške republike Cyril Ramaphosa je v svojem zadnjem govoru ob pandemiji Covid-19 v sredo zvečer presenetil, ko je ob koncu tedna napovedal, da bo prodaja alkohola na drobno dovoljena in da bodo mednarodna potovanja v Južno Afriko še olajšana.

Preberite celoten govor predsednika in si oglejte arhiviran prenos v živo tukaj.

Ta poteza predstavlja nadaljnje "odpiranje" uničenega gospodarstva v državi, nedvomno pa ga bodo ublažile turistična, gostinska in živilska trgovina na drobno, ki so zaradi omejitev izrazile vse večje nezadovoljstvo.

Slovenski poslovni klub Zambija
E: info@slo-zambia.com