Razkrita ključna lastnost tretjega ruskega cepiva proti koronavirusu

ponedeljek, 30. november 2020

Tretje rusko cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga je razvil Center za raziskave in razvoj imunobioloških pripravkov Ruske akademije znanosti Čumakova, bi moralo biti pripravljeno že februarja, je za ruske medije izjavil profesor Aleksej Jegorov, glavni raziskovalni sodelavec centra in akademik Ruske akademije znanosti.

"To cepivo se razlikuje od drugih po tem, da ni izdelano iz posameznih antigenov koronavirusa, temveč iz celotnega inaktiviranega virusa. Zato predstavlja celoten sklop vseh antigenov tega virusa, kar zagotavlja celoten sklop vseh protiteles," je dejal Jegorov.

Po njegovem mnenju bo ta pripravek, zahvaljujoč tej lastnosti, najbolje zaščitil telo pred koronavirusom. Jegorov je dodal, da bi moralo biti cepivo pripravljeno že februarja 2021.

Prvo cepivo proti novemu koronavirusu v Rusiji je bilo registrirano avgusta. Razvili so ga v Nacionalnem raziskovalnem centru za epidemiologijo in mikrobiologijo N. F. Gamaleje in ga poimenovali "Gam-KOVID-Vak" ali "Sputnik V". To je vektorsko cepivo, sestavljeno iz neškodljivega adenovirusa, ki vsebuje del genoma koronavirusa SARS-CoV-2. Ta adenovirus dovaja v telo proteinske antigene SARS-CoV-2 in povzroča imunski odziv.

Oktobra je bilo registrirano še eno rusko cepivo proti novemu koronavirusu EpiVakKorona, ki ga je razvil Državni znanstveni center za virusologijo in biotehnologije "Vektor" iz Novosibirska. To je peptidno cepivo. Sestavljeno je iz umetno sintetiziranih kratkih fragmentov virusnih beljakovin in peptidov, skozi katere se usposablja imunski sistem in nato tudi prepozna virus in ga nevtralizira, je pojasnila podpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova.

Obe cepivi se nahajata v tretji in zadnji fazi kliničnih testiranj.

Vir: www.rbc.ru/society/15/11/2020/5fb0ac249a7947cf729afc9c

Pripravil:
Vladimir Putkin
direktor "RSB CLUB MSK" D.O.O.
E: vvptlt@list.ru
W: atise.ru/moscow