Razpisan 5. javni natečaj za mednarodno arhitekturno nagrado Konstruktivne Alpe

ponedeljek, 27. januar 2020

Švicarski Zvezni urad za prostorski razvoj ARE in Lihtenštajn sta objavila 5. javni natečaj za mednarodno arhitekturno nagrado Konstruktivne Alpe. Poudarek je na prenovah in novogradnjah, ki so simbol trajnostne gradnje v Alpah. Kakor je tudi napisano na spletni strani natečaja, z nagrado želijo prispevati k uresničevanju Alpske konvencije.

ARE je izpostavil, da z arhitekturnim natečajem želi spodbuditi premišljen pristop obravnave izzivov na področju podnebja, pokrajin in lokalne arhitekturne dediščine. V prihodnosti bo potrebno načrtovati na dolgi rok glede gradnje in prenove, da se ohrani visoka kakovost življenja v Alpah. Zato ARE pri petem natečaju za Konstruktivne Alpe išče regionalne pristope, ki bodo v prihodnjem desetletju postavili temelje alpske arhitekture.

ARE podeljuje nagrade v sodelovanju z Lihtenštajnom od leta 2011. Sprva je bil poudarek na energetski učinkovitosti in okolju prijaznih gradbenih materialih, vendar so kasneje vključili še druge arhitekturne tematike, kot npr.  kako gradnja vpliva na bližnjo okolico in kako določena zgradba prispeva k arhitekturni dediščini določene regije.

Poleg novogradenj je letošnje tekmovanje še posebej namenjeno prenovam in projektom, ki npr. učinkovito zadovoljujejo energetske potrebe zgradbe ali porabljajo ali varčno uporablja vire ali se poslužuje "upcycling".

Nadaljnje pomembno merilo bodo družbeni vidiki gradnje, kot npr. vključenost prebivalstva. Bolj podrobne informacije o natečaju in posameznih kriterijih so na spletnih straneh (tudi v slovenskem jeziku) www.constructivealps.net.

Rok za oddajo vlog je 14. marec 2020.

Pripravila:
Tjaša Deleja Balja
Veleposlaništvo Republike Slovenije Bern
E: tjasa.deleja@gov.si