Regija Samara sodi med najhitreje rastoče regije v ruski federaciji

ponedeljek, 17. september 2018

Včeraj je pod okriljem SPIRIT Slovenija v Ljubljani potekal seminar: Kako poslovati z regijo Samara v Ruski federaciji, ki je bil namenjen pripravi na izhodno delegacijo ki bo potekala med 18. do 21. septembrom 2018.
 
Uvodoma je Tanja Drobnič, ki na SPIRIT Slovenija vodi projekte, vezane na ruski in kitajski trg, izpostavila vsa dosedanja prizadevanja agencije k sodelovanju in razvoju poslovanja z Rusko federacijo ter poudarila, da sodi regija med najhitreje rastoče regije v ruski federaciji in kot takšna nudi obilo možnosti za razvoj medsebojnega sodelovanja na vseh področjih.

V okviru uvodnega nagovora je veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji Doku Zavgajev poudaril, da je sedaj pravi trenutek za izvedbo izhodne delegacije, saj so volitve v obeh državah končane, stabilno politično okolje pa je dobra osnova za nadaljnjo rast gospodarskega sodelovanja. Z leti se namreč gospodarsko sodelovanje med državami povečuje, prehaja pa tudi na tehnološko bolj zahtevna področja. V nadaljevanju je Vladimir Putkin, podpredsednik slovensko-ruskega poslovnega kluba predstavil dejavnosti kluba in priložnosti v Samarski regiji za Slovenska podjetja. V regiji so že prisotna številna slovenska podjetja, predvsem s področja avtomobilske in farmacevtske industrije.

Regija Samara sodi med najhitreje rastoče regije v ruski federaciji. Ima dobro logistično in strateško lego med Evropo in Kitajsko. Zgodovinsko je to področje zaznamovano z visokimi dosežki na področju visokih tehnologij. Je vodilno pri razvoju avtomobilske industrije, farmacije in kmetijstva. Posebej znana je tudi letalska in raketna proizvodnja. Regija je neto izvoznik, zelo aktivna je tudi na področju privabljanja tujih neposrednih investicij in turizma. V regiji ima sedež podjetje AvtoVaz, največje podjetje  na področja avtomobilske industrije v jugovzhodni Evropi.

Sledila je predstavitev posameznih gospodarskih sektorjev, zanimivih za krepitev poslovnega sodelovanja s Slovenijo, ki je vključevala tudi ključna podjetja po posameznih sektorjih.

V nadaljevanju je predstavnik ZITEX-GZS, Boštjan Mencigar predstavil potencial slovenskih podjetij na področju digitalizacije. Gre za projekt zelene referenčne države v digitalni Evropi. V okviru sodelovanja z Rusko federacijo imamo podpisan memorandum o sodelovanju, ki odpira tudi priložnosti za sodelovanje z ruskimi podjetji na tretjih trgih.

Predstavnica podjetja  RIKO d.o.o, Tanja Rupnik, je poudarila, da je njihovo podjetje zraslo prav na osnovi dolgoletnega sodelovanja s Samarsko regijo, s podjetjem AvtoVaz. V prihodnje vidijo veliko priložnosti na področju izgradnje skladiščnih in logističnih sistemov, ki doživlja velik razmah kot posledica rasti e-trgovine.

Ob koncu seminarja je Janja Urbas, predstavnica podjetja BARTUS d.o.o., poudarila, da je dobro trdno dolgoročno sodelovanje z Rusko federacijo ključno znanje ruskega jezika.

Od 18 do 21. septembra bo organizirana izhodno delegacijo v regijo Samara v Ruski federaciji, v ta namen je pripravljena analiza trga kakor tudi katalog članov delegacije v ruskem jeziku.

Seminar je organizirala SPIRIT Slovenija, javna agencija v sodelovanju z Veleposlaništvom Rusije v Sloveniji in slovensko-ruskim poslovnim klubom iz Togliattija.