Renault v Q3 2018 zmanjšal prihodke za 6 % zaradi umika z iranskega trga

torek, 30. oktober 2018

Avtomobilski proizvajalec Renault je v tretjem četrtletju 2018 (Q3) zmanjšal prihodke za 6 % na 11,5 mlrd EUR. Upad je delno posledica manjšega povpraševanja po dizelskih motorjih, devalvacije valut, predvsem pa umika z avtomobilskega trga v Iranu. Kljub padcu prihodkov pa se je število registracij Renault avtomobilov v tem obdobju povečalo za 2,9 %. 

Iranska avtomobilska industrija je trenutno v težkem položaju. Iranska valuta je izgubila skoraj dve tretjini svoje vrednosti v primerjavi z ameriškim dolarjem. Avtomobili v Iranu postajajo vse dražji. Zahodni avtomobilski proizvajalci zaradi ameriških sankcij odhajajo iz države, avtomobilski deli iz tujine so vedno težje dostopni. V Iranu, ki je ena največjih držav na Bližnjem Vzhodu, je veliko povpraševanje po avtomobilih. Samo v letu 2017 je Iran izdelal več kot 1,5 mio avtomobilov. Približno 90 % trga obvladujeta dve lokalni družbi: Khodro, ki sestavlja vozila znamke Peugeot in SAIPA, ki proizvaja avtomobile znamk Citroen in Kia. Oba proizvajalca proizvajata tudi za Renault.

Francoski proizvajalec avtomobilov PSA Peugeot Citroen je leta 2016 dosegel sporazum o odprtju proizvodnje v Iranu, ki lahko proizvede 200.000 vozil letno. Renault pa je v proizvodnjo v bližini Teherana investiral 689 mio EUR, da bi tam letno lahko proizvedel 150.000 avtomobilov. Istočasno je tudi Volkswagen napovedal uvoz vozil v Iran. Zaradi sankcij, ki so jih ZDA uvedle avgusta 2018, so številni evropski proizvajalci avtomobilov napovedali začasno prekinitev svojih dejavnosti v Iranu. Uvoz tujih avtomobilov v Iran je vse dražji. Iran je uvedel več kot 100 % uvozni davek na tuje avtomobile, za nekatere tuje avtomobile pa velja celo prepoved uvoza.

Vir: Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije