Renault za nedoločen čas zaustavlja proizvodnjo v svoji tovarni v Moskvi

ponedeljek, 28. marec 2022
 

Renault bo preučil možnosti za odstop od naložbe v AvtoVaz

Po pozivu PR Ukrajine Zelenskega v svojem nagovoru v francoski nacionalni skupščini 23. marca in pozivu MZZ Ukrajine k splošnemu bojkotu Renaulta je upravni odbor Renaulta še isti večer najavil, da za nedoločen čas ustavlja poslovanje v svoji tovarni v Moskvi ter da bo preučil možnosti za odstop od naložbe v AvtoVaz (Renault ima 68 % delež).

Renault je bil po pozivu PR Zelenskega v središču pozornosti zaradi svoje nadaljnje prisotnosti v Rusiji, še posebej glede na 15 % delež lastništva države. Soočal se je tudi z več pozivi k bojkotu, glede nato da so se drugi mednarodni proizvajalci v tem sektorju umaknili. 

Rusija drugi največji trg za Renault, Renault zaposluje tam okoli 40.000 ljudi. AvtoVaz je močno odvisen od delov in tehnologije Renaulta in partnerskega zavezništva Nissan, kar bo AvtoVaz močno prizadelo, če se Renault odloči zapustiti podjetje. Renault je veliko vložil v posodobitev poslovanja AvtoVaza (caa 2 mlrd EUR velika naložba). Ugiba se, ali bi Renault lahko izgubil svoj delež zaradi ruskih protiukrepov oz. ali ga bo ruskemu partnerju prodal ali celo izročil. 

Nekatera francoska podjetja kljub pozivu Zelenskega ostajajo v Rusiji – Societe General, Leroy Marlin, Auchan/Decathlon, Total (nabave plina, opustil pa je nabavo nafte). PR Macron je izjavil, da naj odločitev sprejmejo sama.   

Poziv Zelenskega je v francoskih medijih precej odmeval, še posebej je zbodlo dejstvo, da v svojih nastopih v drugih parlamentih tega vprašanja ni izpostavil na tako jasen način. 

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Kje v času rusko-ukrajinske krize iskati nove poslovne priložnosti?