Reševanje malih podjetij v ZDA

četrtek, 29. oktober 2020


V času pandemije je v ZDA so na pomoč gospodarstvu poleg federalne in državne pomoči pristopile tudi lokalne in mestne oblasti v vseh zveznih državah ZDA. Tako so na tem nivoju oblasti podelili 9,27 milijarde dolarjev nepovratnih sredstev malim podjetjem in neprofitnim organizacijam, ki jih je prizadela pandemija. Ta podatek je povzet iz poročilo Inštituta za lokalno samozavest (Institute for Local Self-Reliance).

Gre za nepovratna sredstva, namenjena podjetjem za kritje najemnine, osebno zaščito ali ohranjanje števila zaposlenih. Predstavniki omenjenega inštituta pravijo, da so te donacije rešile na stotine tisoč malih podjetij in priporočajo lastnikom, naj od svojih lokalnih voditeljev zahtevajo, naj uvedejo program, če ta trenutno pri njih v mestu ali okraju še ne obstaja.

Kot primer navajamo ameriško zvezno državo Connecticut (3,5 milijona prebivalcev), kjer so objavili razpis za nepovratna sredstva v višini 5000 USD (za eno vlogo) za mala podjetja kot tudi za neprofitne organizacije. Program dodelitve nepovratnih sredstev se v tej državi imenuje CARES in bo zagotovil podjetjem in neprofitnim organizacijam v Connecticutu, ki imajo manj kot dvajset zaposlenih ali stroške za plače v letu 2019 manjše od 1,5 milijona USD, enkratno dotacijo v višini 5000 dolarjev.

Znani podatki po razdelitvi prvih dotacij so:

  • 195 podprtih mikro podjetij
  • dodeljenih 750.000 USD nepovratnih sredstev
  • 60 % manjšinskih podjetij
  • 52 % v lasti žensk


Podatki iz zvezne države Connecticut so primerljivi z drugimi zveznimi državami kot tudi ideja po ponovitvi razpisa in dodelitve dodatnih finančnih sredstev.

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com