Romunija pravi čas za iskanje novih poslovnih vezi

sreda, 06. november 2013

Na poslovni konferenci, ki je bila organizirana 5. novembra 2013 pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, romunskim Veleposlaništvom in Ministrstvom za zunanje zadeve, je romunski zunanji minister Titus Corlăţean predstavil trenutno gospodarsko situacijo v Romuniji in poslovne priložnosti v Romuniji in sosednjih regijah. 

Po mnenju ministra je Romunija je največji trg v JVE, ki ponuja dober dostop do regij Donava-Črno morje, in sodi med najhitreje rastoča in največja gospodarska območja izven Azije. Slovenske gospodarstvenike je povabil, da resno razmislijo o romunskih proizvodih in priložnostih, ko oblikujejo svoje izvozne načrte. Poudaril je, da je sedaj pravi čas za iskanje novih priložnosti v Romuniji in sosednjih regijah za poslovno sodelovanje, konsolidacijo infrastrukture ter transportnih povezav, pa tudi za izmenjavo kontaktov in informacij. Meni pa, da je potrebno poiskati nove načine sodelovanja na področjih, zlasti tistih, ki zagotavljajo večjo konkurenčnost, produktivnost in prilagojenost izzivom 21. stoletja.

 

Poleg osnovnega trgovinskega in gospodarskega sodelovanja vidi priložnosti tudi v naložbah in stalnem dialogu, v iskanju novih področij in izkoriščanju primerjalnih prednosti obeh gospodarstev. Področja na katerih vidi prednosti v skupnem sodelovanju obeh držav so raziskave in razvoj, sodelovanje na področju energije in okolja, razvoja informacijske tehnologije in komunikacijske infrastrukture, biotehnologije, nanotehnologije, zdravstva, reindustrializacije ipd. V prihodnosti pa se v Romuniji kažejo tudi priložnosti na področju tujih neposrednih naložb v transportu, prehrambeni in živilski proizvodnji, turizmu in infrastrukturi.