Rusija je dobila svoj vesoljski internet

ponedeljek, 31. julij 2023
 

Rusija razvija satelitsko širokopasovno komunikacijsko omrežje na nizki zemeljski tirnici


Ruski umetni sateliti so prvič omogočili povezavo z internetom, je sporočilo podjetje Bureau 1440. Hitrost interneta znaša 12 Mbit/s, kar je dovolj za gledanje videoposnetkov v visoki ločljivosti in pregledovanje objav na družbenih omrežjih.

Povezavo so zagotovili trije sateliti Rassvet-1, ki so bili v orbito izstreljeni 27. junija 2023. Hitrost interneta znaša 12 Mbit/s, zamuda pa 41 ms. Strokovnjaki ocenjujejo zakasnitev kot majhno, glede na to, da se satelit nahaja na tako veliki razdalji od računalnika. Predstavniki podjetja Bureau 1440 so pojasnili, da v prvih fazah cilj ni doseganje najmanjše zakasnitve ali visoke hitrosti povezave, temveč je v ospredju stabilno delovanje.

Poudariti je treba, da hitrost 12 Mbit/s zadostuje za brskanje po družbenih omrežjih, delo z brskalnikom, gledanje fotografij in videoposnetkov v kakovosti HD ter poslušanje glasbe. Z "vesoljskim" internetom zaenkrat ni mogoče igrati spletnih iger ali gledati filmov v ločljivosti 4K, video klici pa so z zakasnitvami. Kljub temu so rezultati za prvi zagon spodobni. Na spletu so razvoj Bureau 1440 označili za alternativo satelitskemu omrežju Starlink.

Podjetje je sporočilo, da je pripravljeno na prehod v drugo fazo testiranja. Načrtuje se izdelava približno 900 satelitov Rassvet-1, ki bodo izstreljeni do leta 2035. Hitrost se bo takrat povečala na 100 Mbit/s, kar je že dovolj za vse sodobne spletne potrebe. Obljubljajo, da bodo s satelitskim internetom pokrili celotno državo.


Foto: dzen.ru

Vir: https://dzen.ru/a/ZLpwjRhyIhmqI_SW?utm_


Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru

  

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini