Ruska regija Vladimir je zelo zainteresirana za sodelovanje s slovenskimi podjetji

četrtek, 02. junij 2016

29. maja 2016 se je v Slovenijo vrnila delegacija 16 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij, ki se je na povabilo guvernerke ruske regije Vladimir Svetlane Jurjevne Orlove 27. in 28. maja 2016 udeležila 4. mednarodnega in medregionalnega gospodarskega foruma v mestu Vladimir. V regiji, ki velja za eno gospodarsko najhitreje razvijajočih se regij osrednje Ruske federacije, je obilo možnosti za vzpostavitev gospodarskega sodelovanja. Delegaciji se je zadnji dan pridružil tudi Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS, ki je imel delovno srečanje z guvernerko in visokimi predstavniki regije.

SPIRIT Slovenija si skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo prizadeva, da slovenska podjetja ne bi iskala poslovnih priložnosti zgolj v Moskvi, v kateri je skoncentrirana vsa svetovna konkurenca, zato agencija izvaja vrsto aktivnosti, ki podjetja usmerjajo tudi v druga ruska mesta in regije, kjer je veliko neizkoriščenih priložnosti. Vladimirska regija in Slovenija sta si v marsičem zelo podobni, Slovenija za vladimirska podjetja lahko predstavlja idealno vstopno točko na trg Evropske unije, Vladimir pa za preboj slovenskih podjetij v Rusko federacijo.

Svetlana Jurjevna Orlova, guvernerka ruske regije Vladimir, se je tudi osebno srečala s predstavniki slovenske delegacije in izrazila svoje navdušenje nad Slovenijo ter svojo zavzetost za poglobitev medsebojnega sodelovanja med slovenskimi in vladimirskimi podjetji. »Dve slovenski podjetji sta že prisotni v Vladimirju, želimo si jih še več,« je dejala. »Verjamem, da bo decembra 2013 podpisan memorandum o sodelovanju med slovenskim ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Vlado vladimirske regije pospešil poslovno sodelovanje med podjetji iz obeh dežel. Vladimirska regija je zelo zainteresirana za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom.«

Poudarila je, da je zdrav razvoj gospodarstva njihove regije skorajda nemogoč brez resnega razvoja malega podjetništva, turizma in kmetijstva. »Danes je Rusija zainteresirana za razvoj malih in srednje velikih podjetij, ki so gonilo gospodarske rasti in napredka celotne dežele, česar se zaveda tudi predsednik Vladimir Putin, zato je podpora podjetništvu ena izmed prioritet ruske vlade. V naši regiji je 60.000 podjetij in še naprej si bomo aktivno prizadevali za ustvarjanje ugodnih pogojev za razvoj podjetništva, izboljšanje poslovne in investicijske klime v regiji ter vzpostavljanje partnerskih povezav z ostalimi ruskimi regijami in predvsem s svetom.«

Rdeča nit letošnjega mednarodnega in medregionalnega gospodarskega foruma v Vladimirju, ki se ga je udeležila slovenska delegacija, je bila posvečena razvoju malega in srednje velikega podjetništva, predvsem na področju proizvodnje in kmetijskega sektorja, izboljšanju investicijske klime in poslovnega okolja, vzpostavitvi sodelovanj in partnerstev ter izmenjavi dobrih praks med posameznimi ruskimi regijami. Veliko časa so namenili tudi privabljanju tujih in domačih investitorjev v regijo, mednarodni in medregionalni izmenjavi izdelkov in storitev, vzpostavitvi konkretnih dogovorov med MSP ter podpisu številnih sporazumov.

Prvi dan je bil organiziran kot plenarno dopoldansko zasedanje, popoldne in naslednji dan pa v obliki osmih okroglih miz s 33 tematskimi sklopi, oba dneva pa so v okviru tako imenovane Borze kontaktov potekali tudi poslovni pogovori med udeleženimi podjetji. V okviru foruma je svoje izdelke in storitve na 7500 m2 razstavnih površin v osmih različnih sklopih predstavljalo 265 vodilnih podjetij iz različnih sektorjev Vladimirske in ostalih ruskih regij. Na forumu, ki so se ga udeležili številni visoki predstavniki ruske vlade, so našteli več kot 3500 obiskovalcev, predvsem predstavnikov podjetij iz različnih regij Ruske federacije in sosednjih držav, kar je bila odlična priložnost za seznanitev z usmeritvami gospodarskega razvoja regije Vladimir in vzpostavljanje poslovnih stikov. Forum je obiskalo tudi nekaj deset gospodarskih delegacij iz različnih držav sveta, med njimi tudi iz Slovenije.

Predstavniki slovenske delegacije so se na dvodnevnih B2B srečanjih srečali s številnimi podjetji iz regije Vladimir kot tudi s podjetji in institucijami iz drugih regij Ruske federacije in sosednjih držav, med katerimi je bilo zaznati velik interes za skupna sodelovanja. Obisk slovenske gospodarske delegacije v regiji Vladimir na javni agenciji SPIRIT Slovenija ocenjujejo kot uspešen, saj so partnerji iz vladimirske regije pokazali veliko zanimanja za slovenska podjetja in njihove projekte.

Marjan Volpe, Sico d. o. o.: "To je bil naš tretji obisk Ruske federacije pod okriljem SPIRIT Slovenija. Cilj tokratnega obiska je bil najti partnerja za skupen razvoj, prodajo in proizvodnjo na področju gozdarske mehanizacije, na to temo smo imeli precej obetaven pogovor z vodilnim lesnim kombinatom v regiji. Pripravljenost za sodelovanje na obeh straneh, tako politična kot tudi gospodarska, je kot kaže zelo velika, tako da sem prepričan, da bomo tudi podjetja našla pravo priložnost zase. S tokratnim obiskom sem zelo zadovoljen, saj smo imeli konkretne pogovore s številnimi partnerji."

Marko Mravlja, župan Občine Naklo: "Obisk Rusije je bil v vseh pogledih zanimiv, če pa gledam iz poslovnega vidika pa mislim, da imamo kar nekaj možnosti, da se povežemo z njihovimi izobraževalnimi ustanovami, kar je pa seveda lahko odlična podlaga za kasnejša poslovna sodelovanja. Zame je bil obisk uspešen, seveda pa bom vesel tudi nadaljnje pomoči SPIRIT Slovenija pri naslednjih povezovanjih."

Mihael Lepšina, Svetlarna, d. o. o.: "Naše mlado podjetje ne skriva interesov okoli poslovanja s tujino in veseli me, da smo se lahko pridružili močni, strokovni in hkrati sproščeni slovenski delegaciji. S strokovnostjo in znanjem iz naših področij, vzdrževanjem kontaktov in zaupanja, sem prepričan, da lahko vzpostavimo odličen gospodarski odnos z našimi gostitelji. Potrebno bo seveda trdo delo, to pa nikomur od kolegov udeležencev, ki sem jih imel priložnost spoznati, ni tuje."

Aljaž Ferjančič, RRA Severne Primorske: "Tako med našo delegacijo, kot tudi gostitelji iz Vladimirske regije so se spletle vezi zaupanja, kar bo zelo dobro vplivalo na nadaljnje sodelovanje."

Regija Vladimir je umeščena v osrednji del Ruske federacije in ima izjemno gospodarsko in geografsko lego. Guvernerka si je zastavila ambiciozen načrt, v nekaj letih na gospodarskem področju postati vodilna med regijami osrednje Rusije. V regiji je 60.000 podjetij, pretežno malih in srednje velikih. Po obsegu proizvodnje je med 20 največjimi ruskimi regijami, saj ima osrednjo vlogo v gospodarstvu regije industrija, strojegradnja pa predstavlja vodilno gospodarsko panogo regije s kar 40 % celotne regijske proizvodnje. Pomembne so tudi prehrambna ter lahka industrija, elektroenergetika in steklarstvo, v kmetijstvu, ki se izjemno hitro razvija, pa je vodilna živinoreja. Regija se v zadnjih letih hitro razvija, zato je priložnosti za slovenska podjetja ogromno. V regiji se vzpostavljajo številni industrijski parki in logistični centri Kaneshkovo, Paracels, Oka, Strunino, Aleksandrova Sloboda, Stimvol, Boldino, Tehnopark Dega, Ago-industrijski park Slavrovo … V regiji so je v zadnjih dveh letih zabeležili za več kot milijardo evrov priliva tujih investicij, vzpostavilo pa se je tudi 43 novih proizvodnih obratov in odprlo več kot 5000 novih delovnih mest. Tuji investitorji so deležni državne podpore in drugih ugodnosti.

SPIRIT Slovenija, javna agencija