Ruska vesoljska agencija Roskosmos predstavila humanoidnega robota nove generacije Teledroid, zasnovanega za delo v vesolju

torek, 28. junij 2022
 

FEDOR ali Skybot F-850

Agencija je pred časom poročala o načrtih za izstrelitev Teledroida na Mednarodno vesoljsko postajo leta 2024. Poskusi, ki naj bi jih z njim izvajali na postaji, bodo podlaga za ustvarjanje robotov, ki bodo delovali na Luni in Lunini orbiti.

Teledroid ima obliko človeškega telesa. Deloval bo v načinu avatarja in kopiral premike operaterja v posebni obleki, ki se bo nahajal na Mednarodni vesoljski postaji ali v Centru za nadzor vesoljskih poletov. Robot bo lahko samostojno izvajal nekatere tipične operacije.

Leta 2019 je orbito že obiskal robot Fedor. Na vesoljski ladji Sojuz MS-14 je na osrednjem sedežu poveljnika ladje prispel na Mednarodno vesoljsko postajo, kjer sta ga preizkusila ruska kozmonavta Aleksej Ovčinin in Aleksander Skvorcov. Robot je delal z izvijačem, ključi in električnimi priključki, pa tudi vklopil vrtalnik in si obrisal roke z brisačo. Poleg tega so kozmonavti Fedorju postavili več kot 30 vprašanj in njegove odgovore posneli na video.

FEDOR ali Skybot F-850 je humanoidni robot, ki sta ga razvila znanstveno podjetje Androidna tehnika in Sklad za napredne raziskave po naročilu ruskega ministrstva za izredne razmere.

Vir: ria.ru/20220207/robot-1771512246.html

Pripravil:
"RSB CLUB MSK" D.O.O.

 

Preberite tudi:

Poljska podjetja bodo sodelovala z Omanom v vesoljskem programu