Ruski kombajni osvajajo evropski trg

sreda, 24. februar 2021

Izvoz ruske kmetijske tehnike že tretje leto zapored podira rekorde. Leta 2020 se je povečal za 30 % in dosegel vrednost skoraj 16 milijard rubljev, kar preračunano znaša okoli 174 milijonov evrov.

Po mnenju analitikov je temu pripomoglo več faktorjev, med drugim stabilna državna podpora izvoza in oslabljena ruska denarna valuta. Po pisanju časopisa Kommersant, proizvodnja strojev raste približno v enaki meri kot izvoz. Rusija je svojo kmetijsko tehniko izvozila v 38 držav, pretežno članic EU in SND.

Denis Maksimkin iz Rosspecmaša, ki združuje 187 ruskih proizvajalcev specializirane tehnike, je za Kommersant izjavil, da se v Evropo na veliko izvažajo predvsem kombajni. Ruska družba za proizvajanje kmetijske tehnike je pred nekaj leti v Nemčiji ustanovila evropsko predstavništvo, ki z leti vse bolj povečuje svoje aktivnosti. Na porast izvoza po mnenju Maksimkina vpliva tudi stabilnost državne podpore, ki je še leta 2019 ni bilo, ter »izboljšanje kakovosti izdelkov«. Ruski rubelj je v zadnjem letu doživel velik padec, kar je dodatno povečalo konkurenčnost ruskih izdelkov v tujini.

Vir: www.kommersant.ru/doc/4671377

Pripravil:
Vladimir Putkin
direktor "RSB CLUB MSK" D.O.O.
E: vvptlt@list.ru
W: atise.ru/moscow