Ruski trg IT storitev bo po napovedih konec leta 2022 vreden 5,6 mlrd EUR

sreda, 12. september 2018

Ruski trg IT storitev je v obdobju 2013-2017 rasel po 3,4 % skupni letni stopnji rasti (CAGR) in v letu 2017 ustvaril vrednost 4,2 mlrd EUR.

Gospodarske sankcije, uvedene zaradi konflikta v Ukrajini, so negativno vplivale na trg IT storitev v Rusiji. Dolgoročno pa so sankcije na nek način koristile lokalnim podjetjem na trgu, saj so bila zaradi pomanjkanje programske podpore tujih podjetij prisiljena razvijati lastne storitve in zdaj potencialno lahko konkurirajo na tujih trgih. Nestabilna gospodarska situacija je v zadnjih letih odvračala kupce od nakupa strežnikov, računalnikov in druge računalniške opreme. To pa je spodbudilo podjetja k iskanju bolj učinkovitih rešitev, kot so infrastrukturne storitve. Sektor infrastrukturnih storitev je bil na ruskem trgu IT storitev v letu 2017 najbolj donosen. Ustvaril je prihodke v višini 1,7 mlrd EUR, kar predstavlja 40,5 % celotne vrednosti trga. Sektor aplikacijskih storitev je v letu 2017 ustvaril 1,5 mlrd EUR ali 35,4 % celotne vrednosti trga.

Ruska vlada načrtuje digitalizacijo storitev državne uprave in preoblikovanje Rusije v informacijsko družbo, kar bo spodbudilo rast ruskega trga IT storitev. Po napovedih analitikov se bo rast trga v obdobju 2018-2022 povečevala po 7,7 % CAGR, trg pa naj bi v letu 2022 ustvaril 5,6 mlrd EUR prihodkov. V prihodnjih petih letih naj bi globalni trg IT storitev rasel po 28,3 % CAGR, kar bo tudi spodbujalo rast trga IT storitev. Pozitivno bosta na rast trga vplivala tudi razvoj novih tehnologij in e-poslovanje.

Največji konkurenti na trgu IT storitev v Rusiji so Accenture plc, Atos SE, Hewlett Packard Enterprise Company in International Business Machines Corporation
 
Vir: MarketLine

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT