S programom ITM do pravih izvoznih odločitev

četrtek, 02. januar 2014

Družinsko podjetje Hidex, katerega začetki segajo v leto 1982, se ukvarja s servisiranjem, strojegradnjo ter projektiranjem hidravličnih in pnevmatskih sistemov – od najbolj vsakdanje kmetijske opreme, industrijskih proizvodnih linij do bolj zahtevnih, kot so jedrske elektrarne. Dolgoletne izkušnje imajo tudi pri analizi olj.

 

V dobrih dveh desetletjih so se razvijali in precej razširili – od opravljanja popoldanske dejavnosti do zdajšnjega dela v 3 poslovalnicah in na večjih, tudi mednarodnih projektih. Trenutno zaposlujejo 23 ljudi, za izvedbo večjih projektov pa angažirajo še podizvajalce, tako da lahko na posameznem projektu hkrati dela tudi 50 ali še več ljudi.

 

Za izvoz so se odločili zaradi rasti poslovanja in omejenosti slovenskega trga, zaradi specifičnosti njihovih projektov, ki zahtevajo posebna znanja, pa so jih tuje stranke že večkrat poiskale tudi same. Njihov izvoz narašča in se približuje približno desetim odstotkom prometa, povečati pa ga nameravajo na vsaj tretjino.

 

S pomočjo SPIRIT Slovenija, javna agencija so se udeležili izobraževalnega programa International Trade Management (ITM) -  Vodenje izvoznega poslovanja, ki velja za enega najučinkovitejših mednarodnih izobraževalnih programov s področja mednarodne trgovine.

 

Ta program jim je bil v veliko pomoč. Naučili so se sistematičnega pristopa k izvozu in osvajanja tujih trgov, hkrati pa so se obvarovali pred marsikatero napačno odločitvijo, ki se morda kaže kot logična, a se je pri drugih že izkazala za napačno. 

 

Ugotovili so tudi, da njihov izvoz brez tovrstnega znanja ne bi naraščal s takšno dinamiko, kot jim uspeva v zadnjem času. Naredili bi lahko tudi kakšno začetniško napako, ki bi jih lahko za dlje časa odvrnila od nastopa na tujih trgih, sporočajo podjetjem.

 

Video posnetek: S progrmom ITM do pravih izvoznih odločitev,  Hidex d.o.o. (you tube)