Selitve iz velikih mest v ZDA

četrtek, 29. oktober 2020

Slovenian American Business Association je že nekajkrat objavila podatke o stanju na nepremičninskem trgu v času pandemije kot o situacijah v velikih mestih in selitvah iz njih.

Zadnji podatki, objavljeni v oktobru 2020, kažejo, da Američani zapuščajo središče mesta - večinoma New York, Houston, Dallas in Austin v Teksasu , da bi se preselili tja, kjer je med pandemijo več odprtega prostora. Podatki USPS do sredine septembra 2020 kažejo, da so najbolj priljubljene državne destinacije v padajočem vrstnem redu New Jersey, Južna Karolina, Maryland, Connecticut in Arizona. Velika večina premikov ali selitev je potekala tudi znotraj okrožij, saj so ljudje zaradi lokacije zaposlitve skušali ostati na istem območju podzemne železnice.

Zanimivi podatki o cenah nepremičnin so tudi:
  • cene rastejo v okrožjih zunaj glavnih podzemnih področij, saj je Fairfield v zvezni državi Connectucut zabeležil 33 % rast cen v primerjavi s septembrom 2019
  • septembra 2020 se je povečala gradnja novih domov, gradnja enodružinskih hiš se je najbolj povečala v primerjavi z zadnjimi 13-imi leti

Odseljevanje je bilo največje v ameriških zveznih državah Texas, New York, Washington D.C., Severna Karolina, Kalifornija, priseljevanje pa že v prej omenjenih državah na čelu z New Jerseyem (1873 novih prebivalcev-priseljencev).

Gradnja stanovanj in enodružinskih hiš je pomenila za gospodarstvo ZDA enega redkih pozitivnih premikov med okrevanjem po pandemiji covid-19. Nedavni manjši vzpon prodaje nepremičnin pa kaže na nekaj znakov upočasnitve, saj hipotekarne stopnje še naprej padajo na najnižjo raven, kar pa posledično pomaga razložiti rekordno visok optimizem med graditelji v državi.

Hkrati pa nastaja vse večja škoda na trgu dela, ki so jo povzročili ukrepi za nadzor nad širjenjem korona virusa. Milijoni ostajajo brezposelni, Kongres pa se še ni dogovoril o novem paketu pomoči za podporo brezposelnim in malim podjetjem.

Več informacij o nepremičninskem trgu v ZDA: www.bloomberg.com

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com