Seminar: Kako lahko kmetijsko-živilska podjetja EU uspešno izkoristijo celoten potencial CETA

ponedeljek, 08. november 2021
 
EU gospodarska zbornica v Kanadi / European Union Chamber of Commerce in Canada v sodelovanju z različnimi organizacijami bilateralnega ekonomskega poslovanja med Kanado in EU, med katerimi je tudi Kanadsko slovenska gospodarska zbornica (CSCC), organizira seminar na temo poslovanja s Kanado za evropska agro-živilska podjetja. 
 
Namen seminarja je pomagati podjetjem iz EU, da čim bolj izkoristijo prednosti sporazuma CETA in izkoristijo neizkoriščeni potencial, ki ga predstavlja kanadski kmetijsko-živilski trg, pri tem pa se naučijo ravnati v skladu z njegovimi pravili in predpisi.
 
Celovit in trgovinski sporazum med EU in Kanado / CETA je olajšal izvoz blaga in storitev, kar je v veliko korist evropskim podjetjem. Za kmetijsko-živilski sektor je sporazum dosegel pomembne mejnike, kot so:
 
  • popolna odprava tarif za večino kmetijsko-živilskih proizvodov;
  • znatno povečanje mlečnih kvot;
  • dostop do kanadskih pogodb o javnih naročilih živilskih izdelkov, saj lahko podjetja iz EU kandidirajo na razpisih kanadske zvezne, provincialne in teritorialne vlade;
  • priznavanje geografskih označb;
  • poenostavitev postopkov, ki podjetjem iz EU omogočajo vlaganje v Kanado;
  • povečana združljivost tehničnih zahtev.

V okviru sporazuma CETA sta se EU in Kanada dogovorili o vzajemnem priznavanju sanitarnih in fitosanitarnih standardov, kar bo podjetjem iz EU olajšalo izvoz živilskih izdelkov v Kanado.

Po drugi strani pa sporazum CETA ni namenjen spreminjanju sanitarnih in fitosanitarnih pravil EU ali Kanade, ki jih je potrebno strogo upoštevati glede skladnosti na primer glede GSO in hormonov.

Seminar je namenjen pomoči podjetjem iz EU, da čim bolj izkoristijo prednosti CETA in izkoristijo neizkoriščen potencial, ki ga predstavlja kanadski kmetijsko-živilski trg, pri tem pa se naučijo ravnati v skladu z njegovimi pravili in predpisi.

Seminar bo potekal v sredo, 10. novembra 2021, ob 16h po srednjeevropskem času.

Na seminar se lahko registrirate na naslednji povezavi.
 
Za svetovanje in pomoč pri vzpostavitvi podjetja in poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, predstavnik CSCC v Sloveniji, e-mail: simon.pribac@gmail.com telefon: 064 187 110.