Skupina PGNiG je prva, ki bo v Moldavijo dobavila neruski plin

četrtek, 04. november 2021

PGNiG Supply&Trading (PST), hčerinska družba poljskega naftnega in plinskega podjetja PGNiG Group, je v sodelovanju z ameriško-ukrajinsko ERU zmagala na razpisu za prodajo plina Moldaviji. To je prva dobava neruskega plina tej državi v zgodovini.

Milijon kubičnih metrov zemeljskega plina je v Moldavijo prispelo v torek, 26. oktobra, po dogovoru o enkratni dobavi, ki sta ga PST in ERU sklenila z moldavsko državno družbo Energocom. ERU je vodilni partner PGNiG v Ukrajini.

PST je vmesnik kapitalske skupine PGNiG za evropske energetske trge s poudarkom na srednje- in vzhodnoevropskih trgih, je razvidno iz njene spletne strani.

Razpis je bil razpisan po zmanjšanju dobave plina Moldaviji s strani ruskega Gazproma. Zaradi te situacije je moldavski parlament 22. oktobra odobril vladni predlog za uvedbo izrednih razmer, ki bo veljal do 20. novembra, da bi imel čas za ublažitev pomanjkanja plina ob naraščajočih svetovnih cenah energije.

Premierka Natalia Gavrilita je pojasnila, da vlada ni mogla odobriti novega energetskega posla s svojim glavnim dobaviteljem Gazpromom in da bo izredno stanje omogočilo nakup plina iz drugih virov.

Pogodba Moldavije z Gazpromom je potekla konec septembra. Vlada je zaprosila za podaljšanje, vendar je zavrnila ceno 790 USD za 1000 kubičnih metrov.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si