Skupna predstavitev slovenskih podjetij na sejmu IBA 2018 v Münchnu

ponedeljek, 17. september 2018

Javna agencija SPIRIT Slovenija že tretjič zapored organizira skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmu IBA, ki bo med 15. in 20. septembrom 2018 potekal v Münchnu v Nemčiji. Na sejmu, ki se uvršča med vodilne svetovne strokovne sejme pekarske industrije in slaščičarstva, se bo pod okriljem agencije predstavljalo devet slovenskih podjetij.

Sejem IBA, ki se odvija vsako tretje leto, je namenjen predstavitvi izdelkov in storitev s področja pekarske industrije in slaščičarstva. Na sejmu predstavljajo opremo in stroje za pekarstvo, peči, opremo za pakiranje in procesiranje pekarskih izdelkov, surovine za pekarstvo, sestavine in tehnologije za obdelavo testa, merilne naprave in inštrumenti, opremo za hlajenje in prezračevanje in sorodne izdelke. V letu 2015 se je na sejmu predstavilo 1.309 razstavljavcev iz 57 držav, obiskalo pa ga je več kot 77.000 obiskovalcev. Več informacij o sejmu je na voljo na spletni strani: www.iba.de.

SPIRIT Slovenija je marca letos objavil javno povabilo podjetjem za udeležbo na skupinskem sejemskem nastopu na omenjenem sejmu. Tako bo na skupnem razstavnem prostoru na 198 kvadratnih metrih svoje izdelke predstavljalo devet slovenskih podjetij, in sicer Alpfrigo, d. o. o., BTF Pekarski inženiring, d. o. o., Enoop, d. o. o., Fines, d. o. o., Fiš, d. o. o., Gopack d. o. o., INT BAS, d. o. o., Trgopek, d. o. o. in Valmar Global, d. o. o.

Igor Lipušček, Fines, d. o. o.: »Med prednostmi skupnega nastopa podjetij na sejmu bi izpostavil predvsem velikost razstavnega prostora, kar pomeni tudi večjo prepoznavnost. Ker gre za najbolj pomemben sejem pekarske industrije in slaščičarstva na svetu, moraš biti zraven, če deluješ v tej panogi. Letos bomo na sejmu tako prisotni že tretjič, predstavljali bomo najnovejše modele naših pekarskih peči, pa pričakujemo predvsem vzdrževanje obstoječih stikov s poslovnimi partnerji in iskanje novih poslovnih priložnosti.«

Jurij Bovcon, Enoop, d. o. o.: »Prednost skupnega nastopa je predvem v velikosti razstavnega prostora. Z velikostjo raztavnega prostora si lahko izboriš tudi boljšo umestitev na samem razstavišču in večjo vidnost. Z skupnim nastopom pride tudi do oblikovalskega penotenja raztavnega prostora pod skupnim imenom Slovenija. Iz ekonomskega vidika pa je skupna predstavitev za nas razstavljalce ugodnejša kot samostojna. Vsak nastop na sejmu prinese določeno število novih kontaktov in posledično tudi novih poslov. Sejem IBA je za naše podjetje predvsem iskanje interesa za naše produkte znotraj pekarske industirje. Letos se ga bomo udeležili prvič, preverili pa bomo interes za naše izdelke v panogi pekarstva. Predstavili bomo naš izdelek multiVach, ki je namenjen predvsem pripravi krem, sadnih in čokoladnih polnil ter prelivov za pekarsko in slaščičarsko industrijo.«

Večina dosedanjih udeležencev skupinskih nastopov pod okriljem agencije meni, da skupni nastop ni pozitiven zgolj z ekonomskega vidika, temveč tudi zaradi izmenjave izkušenj, znanj, povezovanja ter skupnega povezovanja obstoječih in novih poslovnih partnerjev. Udeleženi namreč prihajajo iz iste ali sorodnih panog, povezovanja pa so se, kot pravijo, vedno izkazala kot učinkovito sredstvo za povečanje prodaje in promocije njihovih izdelkov v tujini.

Do konca leta 2018 bo SPIRIT Slovenija organiziral še dve skupinski sejemski predstavitvi slovenskega gospodarstva v tujini, in sicer na sejmu BIENNALE INTERIEUR, ki bo med 18. in 22. oktobrom 2018 v Kortrijku v Belgiji in sejmu METSTRADE, ki bo med 13. in 15. novembrom 2018 v Amsterdamu na Nizozemskem.

Več informacij o skupinskih predstavitvah slovenskega gospodarstva na sejmih v tujini