Slovenija se odpoveduje nacionalni letalski družbi in začenja pogovore z Air Serbia

sreda, 24. marec 2021

Slovenska vlada je opustila načrte o ustanovitvi novega nacionalnega prevoznika s sredstvi Evropske unije. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Slovenije je namreč potrdilo osnutek načrta za oživitev in odpornost, ki ne vsebuje več predloga za sofinanciranje nove letalske družbe.

Načrt mora odobriti Evropska komisija, da bi državi zagotovila 1,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 3,6 milijarde nepovratnih sredstev za ublažitev ekonomskih posledic pandemije koronavirusa.

Evropski uradniki so že prej izrazili zaskrbljenost zaradi namere, da se za ustanovitev novega nacionalnega letalskega prevoznika dodeli 76 milijonov evrov, ministrstvo pa je opozorilo, da načrti za financiranje novega letalskega prevoznika niso v skladu z zeleno politiko Evropske unije.

- Ker letalstvo še ni prešlo na obnovljive vire energije in večinoma uporablja fosilna goriva, tega načela ni bilo mogoče izpolniti. Zaradi tega smo predlog umaknili in trenutno poskušamo najti rešitev za pridobitev nadomestnega vira financiranja - so na ministrstvu povedali za Delo.
Mimogrede, Slovenija je lani po Gruziji zabeležila največji padec komercialnih letov v Evropi, na katerega je vplivala tudi pandemija koronavirusa, ob koncu leta 2019 pa tudi propad nekdanje nacionalne letalske družbe Adria Airways.

Med drugim se je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pogovarjal z generalnim direktorjem Air Serbia za komercialne in strateške namene Jirijem Marekom. 

- Razpravljali so o možnostih sodelovanja pri izboljšanju povezanosti Slovenije s svetom. Zaradi razkritja zaupnih poslovnih podatkov tega vprašanja ne moremo komentirati - so na ministrstvu povedali za ljubljanski časnik Delo. Po poročanju tega dnevnika je Air Serbia izrazila zanimanje za ustanovitev baze v Ljubljani.

Air Serbia je bila leta 2020 tretja letalska družba v slovenski prestolnici in je svoj položaj izboljšala v primerjavi z letom 2019, ko je bila po prometu osma.

Srbskemu prevozniku je uspelo povečati svoj tržni delež pri transferju v Ljubljani s 4 % v letu 2019 na 10 % v letu 2020.

Leta 2020 je približno 51 % vseh potnikov na relaciji Ljubljana-Beograd letalske družbe Air Serbia prestopalo. Leta 2019 so predstavljali približno 22,4 % vseh potnikov.

Lani so se dohodni in odhajajoči potniki iz Ljubljane, ki so leteli z Air Serbia, najpogosteje prestopali za Skopje, medtem ko so bile leta 2019 najbolj priljubljene Atene.

Vir: Ekapija

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs