Slovenska delegacija v JAR po nove posle

četrtek, 16. avgust 2012

CEEMAN, ki povezuje več kot 200 poslovnih šol, univerz in podjetij iz 51 držav, bo skupaj s južnoafriško poslovno šolo Univerze Stellenbosch od 24. do 29. septembra v JAR pripravil 20. letno konferenco. Na njej se združujeta poslovni svet in akademska sfera, tokratna osrednja tema pa bo Poslovni in izobraževalni izzivi v dinamično spreminjajočih se okoljih, so sporočili organizatorji.

V tem času se bosta v Johannesburgu in v Cape Townu odvili tudi slovensko-južnoafriški poslovni konferenci, v okviru katerih bodo poslovneži iz obeh držav iskali nove poti za krepitev sodelovanja. Dogodek pripravljajo omenjeno združenje, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ter častna konzula JAR in Slovenije.

Razvoj JAR, ki je pred leti beležila smelo gospodarsko rast, je zaustavila svetovna finančna kriza. Kljub temu ima država v zadnjih dveh letih stabilno, okoli triodstotno rast. Država na jugu afriške celine s skoraj 50 milijoni prebivalcev sodi med najbolj razvite na tej celini, močno pa jo bremeni visoka, približno 25-odstotna stopnja brezposelnosti.

JAR je v boju s krizo napovedal velik zagon investicij. Tako naj bi država in zasebni sektor do leta 2020 v infrastrukturo vložila za več kot 300 milijard evrov. Država načrtuje obnovo železniškega omrežja ter več bolnišnic in stanovanjskih objektov. Naložbe naj bi se zvrstile še v ohranjanje vodnih virov v državi ter v vnovičen zagon industrije, pomoč podjetjem in ustvarjanje novih delovnih mest.

JAR ima dobro infrastrukturo in skriva velika naravna bogastva, med njimi zaloge platine, mangana, kroma, cinka, titana, vanadija, zlata in diamantov. Dežela poleg tega nudi številne priložnosti na področju avtomobilske, kemijske in farmacevtske industrije, v zagonu pa je tamkajšnji trg informacijske tehnologije.

Slovenija in JAR sta lani beležili za približno 40 milijonov evrov menjave. Slovenski izvoz v to državo je dosegel 26,8 milijona evrov, v izvozu pa so prevladovala zdravila, avtomobilske gume, oprema za kolesa in motorna vozila ter električni aparati. V uvozu so bila v ospredju železo, jeklo in druge rudnine ter vozila.

Med priložnostmi za krepitev sodelovanja poleg omenjenih področij poznavalci izpostavljajo še trg bele tehnike, turizem in IT tehnologijo. JAR pa je za slovenska podjetja lahko tudi dobra odskočna deska na trge držav skupine hitro rastočih gospodarstev Brics (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in JAR).

Več informacij:
www.ceeman.org
www.southafrica.info/business/