Slovenska podjetja na študijskem obisku projekta S_LIFE

sreda, 22. januar 2014

V ponedeljek 21.januarja 2014 je potekala kratka predstavitev projekta S_LIFE in namena študijskega obiska v Torinu. S_LIFE je evropski projekt, ki združuje osem partnerjev iz šestih držav – med njimi sta tudi SPIRIT Slovenija in ACS – ki spodbuja učinkovito rabo materialov skozi celotno življenjsko dobo avtomobila (recikliranje in ponovna uporaba materialov). Poleg tega pa želijo razviti sodelovanje med vodilnimi evropskimi regijami na področju avtomobilske industrije, kar bo prineslo nove rešitve tako na znanstvenem kot ekonomskem področju (nove tehnologije, multidisciplinarne raziskave, nove poslovne modele). Študijski obiski so eden izmed štirih delovnih paketov projekta, ki so za Slovenijo, kot t. i. učečo se  regijo, v tem projektu še posebnega pomena. Prek tovrstnih obiskov se prenašajo dobre prakse iz bolj razvitih držav, izobraževanja in mreženja pa so namenjena tako oblikovalcem politik kot tudi strokovnjakom v podjetjih, raziskovalcem in študentom. 

 

V sklopu študijskega obiska so si udeleženci tako ogledali center odličnosti, specializiran za regeneracijo avtomobilskih motorjev, menjalnikov, turbin in injektorjev RoMec Spa. V podjetju s 40-letno tradicijo, ki zaposluje 70 delavcev in letno obnovi približno 31.000 avtomobilskih delov in s tem ustvari 9 milijonov evrov prihodkov, je bilo eno prvih podjetij za regeneracijo avtomobilskih delov iz Fiatove korporacije. V Fiatovem raziskovalnem centru so jim predstavili smernice razvoja, uporabo novih materialov in primer dobre prakse recikliranja in ponovne uporabe materialov iz odsluženih vozil. V sklopu programa življenjskega cikla vozil »Long life cycle« so vzpostavili mrežo podjetij za reciklažo, razrez in razstavljanje vozil, prek katere letno reciklirajo 14 milijonov vozil. V Sloveniji je njihov partner podjetje Eko-Mobil. Problem, s katerim se soočajo, je velik izvoz rabljenih vozil na južne in afriške trge, kar za njih predstavlja izgubljena vozila za reciklažo. Reciklirani materiali so primerni za različno nadaljnjo uporabo, denimo reciklirano avtomobilsko steklo je primerno za izdelavo steklenic, material od predelanih avtomobilskih gum uporabljajo za izdelavo asfalta, saj ima ta površina zaradi boljšega oprijema tudi boljše vozne lastnosti in je bolj vzdržljiv, pomembna je tudi predelava raznih kovin. 

 

Boštjan Skalar, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija je včeraj popoldne obiskal tudi podjetje Cecomp in se sestal z lastnikoma podjetja, Giancarlom in Paolom Fornarisom. Cecomp, razvijalec prototipov za avtomobilsko industrijo in električnih avtomobilov, je pomemben dobavitelj za avtomobilsko industrijo in je nedavno investiral 10 milijonov evrov v nov proizvodni obrat v Mirni Peči, ki naj bi prinesel 35 novih delovnih mest, za investicijo pa so prejeli tudi spodbudo s strani SPIRIT Slovenija. Leta 2012 so tudi prejeli nagrado Invest Slovenia FDI award« za najboljše v  kategoriji novih začetnih investicij v Sloveniji.

 

Direktor ACS Dušan Bušen je poudaril, da imajo slovenska podjetja možnost spoznati prenos znanja in sistem ponovne uporabe materialov v celotnem življenjskem ciklu avtomobila ter imajo možnost spoznati nove partnerja za nova poslovna povezovanja. »S tem želimo spodbuditi in odpreti možnosti za sodelovanje pri projektu, ki bo razvil metode in postopke ponovne uporabe avtomobilskih delov in materialov, kar lahko prinese nove konkurenčne prednosti za slovenska podjetja.«

 

Podjetja so se 22. januarja 2014 udeležila posebnega dogodka Tehnološki dan slovenskih dobaviteljev v skupini Fiat, na katerem so predstavila svoje inovativne izdelke in kompetence predstavnikom Fiatovega koncerna. Na predstavitvi je sodelovalo 20 slovenskih podjetij: Boxmark Leather, Cecomp, Cimos, Difa, Domel, Elvez, Emo - Orodjarna, Gorenje Orodjarna, Ikor, Iskra ISD, KGL, Livar, MLM, Savatech, SG Automotive, Siliko, Tab, Tesnila GK, Unior in Var.