Slovenska podjetja skupaj s SPIRIT Slovenija oktobra po posle v Moskvo in Baku

četrtek, 19. september 2013

19.09.2013 se je v prostorih Generalnega Sekretariata Vlade RS v organizaciji javne agencije SPIRIT Slovenija uspešno zaključil pripravljalni seminar za predstavnike podjetij, ki se bodo med 16. in 24. oktobrom 2013 udeležili gospodarske delegacije v Moskvo in v Baku.
 

Današnji pripravljalni seminar je bil namenjen pregledu aktivnosti na bližajočo se gospodarsko delegacijo. V svojem uvodnem nagovoru je Boštjan Skalar, v. d. direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija poudaril, da sta ruski in azerbajdžanski trg za slovenska podjetja med perspektivnejšimi in prisotne pozval, naj pogumno zakorakajo nanju. »S pomočjo naših partnerjev v Moskvi in Bakuju bomo na poslovno-investicijski forum v obeh deželah povabili tudi tamkajšnja podjetja, ki ste jih oziroma jih še boste tudi sami predlagali. V teku je tudi organizacija obiskov nekaterih ruskih in azerbajdžanskih podjetij,« je še dodal.
 
V nadaljevanju je dr. Stanislav Raščan, generalni direktor za gospodarsko diplomacijo na MZZ posredoval informacijo o pripravah Ministrstva za zunanje zadeve na medvladno slovensko-rusko komisijo za gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje. Vodila jo bosta slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in ruski minister za zveze in masovne medije Nikolai Nikiforov v času od 16. do 18. oktobra v Moskvi. V tem času bo minister Erjavec skupaj z delegacijo obiskal tudi razstavo industrijskega oblikovanja Silent Revolutions, ki jo financira javna agencija SPIRIT Slovenija preko Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.
 
Po kratkem pregledu gospodarskega sodelovanja Slovenije z Rusijo in Azerbajdžanom, najpomembnejših gospodarskih panog vseh treh dežel in priložnosti za sodelovanje slovenskih podjetij s podjetji iz omenjenih dežel je Tanja Drobnič iz sektorja za spodbujanje internacionalizacije in tujih neposrednih investicij na SPIRIT Slovenija skupaj z Aleksandrom Sadikovim, prokuristom podjetja Alsana, d. o. o. in članom upravnega odbora Društva Slovenija Rusija predstavila podroben program gospodarske delegacije v Moskvo in Baku.

Udeleženci so spoznali tudi poslanstvo in delovanje Ruskega centra v Sloveniji. »Leta 2007 je bila po odločbi ruskega predsednika Vladimirja Putina ustanovljena fundacija Russkiy Mir z namenom približati ruski jezik in rusko kulturo mednarodni javnosti, nuditi pomoč pri poučevanju ruščine ter širiti medkulturni dialog in krepiti razumevanje ter strpnost med narodi. Ruski center je mednarodni kulturni projekt, ki ga izvaja omenjena fundacija v sodelovanju z uveljavljenimi izobraževalnimi in kulturnimi ustanovami po svetu,« je pojasnil direktor Ruskega centra v Mariboru, Igor Romanov.


Rusko tržišče je zelo obsežno in raznovrstno, zato lahko prav vsako podjetje na njem najde svojo tržno nišo, je prepričana Olga Kupljenik, direktorica podjetja Ruski Ekspres d.o.o. »Poznavanje kulturnih razlik, poslovnih običajev in znanje ruščine olajša poslovanje na ruskem trgu, Slovence pa z Rusi povezuje slovanska duša, kar tudi pripomore k temu, da posel lažje steče. Na ruskem trgu težko delujete brez lokalnih strokovnjakov s področja prava, financ in davkov, treba pa je biti pripravljen tudi na počasnost uradnikov, birokratske ovire in dolgotrajne postopke, zato se velja pri sklepanju poslov oborožiti s potrpežljivostjo in vztrajnostjo. In pa, medčloveški odnosi in osebno zaupanje so ravno tako pomembni kot dobri poslovni stiki,« je še dodala.
 
V povezani skupini slovenskih podjetij za Azerbajdžan - Slovene Business Alliance (SBA) je trenutno že 36 podjetij iz različnih panog, je pojasnil Alan Sodnik, direktor podjetja Valide, d. o. o. Vrsta slovenskih projektantskih podjetij, ki jih zanima poslovanje s to deželo in je zaznala pomen povezanega delovanja, je podala pobudo za ustanovitev skupine povezanih podjetij, zaradi lažjega vstopanja na perspektivni trg Azerbajdžana. Kmalu so se jim pridružila še podjetja iz energetike, gradbeništva, navtike in turizma ter družbene odgovornosti. Eden od pomembnejših ciljev povezanih podjetij v skupini je ustanovitev pravnega subjekta (podjetja) v Bakuju z lokacijo v Baku Business Center, kar intenzivno poteka, ki se bo v prihodnje prelevil v slovenski poslovni klub ter slovenskim podjetjem olajšal vstop na azerbajdžanski trg. 
 
Za konec je fotografinja Vesna Črnivec predstavila nekaj aktualnih fotografij urbanega in ruralnega Azerbajdžana. Od leta 2002 sodeluje z vladnimi in nevladnimi organizacijami v Republiki Azerbajdžan, kjer izvaja lastne projekte foto in video dokumentacije za socialno spremembo in za ohranjanje kulturne dediščine, pred kratkim pa je prejela tudi nagrado za najboljšo tujo fotografijo v Azerbajdžanu (Azerjbadžan skozi oči tujcev).
 
Sicer pa trenutno potekajo intenzivne priprave na gospodarsko delegacijo v Moskvo in Baku, ki bo potekala od 16. do 24. oktobra 2013 in jo organizira javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s partnerji v Ruski federaciji in Republiki Azerbajdžan. V Ruski federaciji bo javna agencija SPIRIT Slovenija v Moskvi organizirala slovensko-ruski poslovni in investicijski forum skupaj z moskovsko agencijo za pospeševanje izvoza in tujih investicij (MIEPA), s slovenskimi poslovnimi klubi v Moskvi, Togliattiju in Uljanovsku ter z Veleposlaništvom RS v Moskvi. Slovenska podjetja se bodo imela priložnost srečati z ruskimi podjetji na organiziranih poslovnih razgovorih v okviru poslovne in investicijske konference, pa tudi na neformalnih srečanjih ob sejmu Dom Expo 2013 ter ob razstavi industrijskega oblikovanja Silent Revolutions.
 
V Azerbajdžanu bo javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s sestrsko azerbajdžansko agencijo za pospeševanje izvoza in tujih investicij (AZPROMO) ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Azerbajdžan v Ljubljani organizirala slovensko-azerbajdžanski poslovni in investicijski forum, ki se bo odvijal v poslovni stavbi AZPROMO. V času gradbenega sejma Baku Build 2013 pa bo slavnostno odprla slovenski poslovni klub v Bakuju.

Predstavitve udeležencev.