Slovenska podjetja zadovoljna s poslovnim obiskom v Maroku

torek, 24. april 2012

V soboto se je iz Maroka vrnila delegacija 10 slovenskih podjetij, ki se je pod okriljem JAPTI med 18. in 21. aprilom 2012 mudila v tej državi. Aktivnosti za okrepitev poslovnega sodelovanja se bodo nadaljevale z obiskom delegacije maroških gospodarstvenikov v Sloveniji, ki bo predvidoma še v letošnjem letu.
 

V okviru gospodarske delegacije je bila na sedežu Konfederacije maroških podjetij (CGEM) v Casablanci organizirana poslovna konferenca, ki so se je poleg slovenskih udeležili tudi predstavniki 15 maroških podjetij in uglednih institucij, med njimi tudi predsednik maroškega združenja za izvoz g. Saidi. V uvodnem nagovoru je veleposlanica Republike Slovenije v Lizboni, ki pokriva tudi Maroko, Bernarda Gradišnik izpostavila pomen slovenske delegacije za identifikacijo dejanskega interesa za gospodarsko sodelovanje med deželama in raziskovanje poslovnih priložnosti, obenem pa jo označila tudi kot spodbudo za prihodnje aktivnosti na tem področju.
 

Tanja Drobnič, vodja oddelka za internacionalizacijo na JAPTI je udeležencem predstavila značilnosti slovenskega poslovnega okolja ter priložnosti za skupno poslovno sodelovanje, v nadaljevanju pa so sledili individualni poslovni sestanki med slovenskimi in maroškimi podjetji. V času obiska so slovenska podjetja obiskala tudi nekatera ministrstva in uradne inštitucije, med drugim tudi Ministrstvo za promet, Ministrstvo za energijo in okolje, Ministrstvo za obrambo in Ministrstvo za informacijske tehnologije, delegacija pa si je ogledala tudi tekstilno podjetje Pellatex, ki ga vodi Said Noureddine Doukari, ki ga je Vlada RS februarja letos potrdila za častnega konzula Republike Slovenije v Kraljevini Maroko.
 

Udeleženci gospodarske delegacije in poslovne konference so se strinjali, da bo obisk poslovne delegacije nedvomno pozitivno vplival na nadaljnje gospodarsko sodelovanje med državama. Velik interes maroških podjetij za sodelovanje s Slovenijo namreč potrjuje dejstvo, da v Maroku obstajajo številne poslovne priložnosti za slovenska podjetja. Aktivnosti za okrepitev poslovnega sodelovanja se bodo nadaljevale z obiskom delegacije maroških gospodarstvenikov v Sloveniji, ki bo predvidoma še v letošnjem letu. Poleg tega bo promocijo Slovenije in gospodarsko sodelovanje med obema deželama pospešilo tudi predvideno skorajšnje uradno odprtje častnega konzulata Republike Slovenije v Casablanci.
 

Maroko, ki s svojo strateško geografsko lego in bližino Evrope predstavlja pomembna vrata v Afriko, se v zadnjem času pospešeno gospodarsko razvija. Država je privlačna za tuje podjetnike in vlagatelje, ker ponuja relativno poceni delovno silo in manjše davčne obremenitve. Gospodarske panoge, v okviru katerih se kažejo priložnosti tudi za slovenska podjetja so zlasti avtomobilska industrija, kmetijstvo, nove tehnologije, turizem in solarna energija. Sicer pa je JAPTI 5. aprila 2012 organiziral seminar Kako poslovati v Maroku, ki se ga je udeležilo 12 predstavnikov slovenskih podjetij, na katerem so predstavili poslovno okolje Maroka, poslovne običaje in kulturo ter priložnosti za medsebojno sodelovanje med obema deželama in kako pričeti s poslovanjem v tej deželi.

 


JAPTI je gospodarsko delegacijo organiziral v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju s Konfederacijo maroških podjetij (CGEM) in Saidom Noureddine Doukarijem, častnim konzulom Republike Slovenije v Kraljevini Maroko.