Slovenska podjetja zadovoljna z nastopom na sejmu vojaške industrije v Abu Dhabiju

sreda, 27. februar 2019
SPIRIT Slovenija je na pobudo slovenskih podjetij letos prvič pripravila skupinski sejemski nastop na sejmu IDEX, ki velja za osrednji obrambno varnostni dogodek na celotnem območju Bližnjega vzhoda in severne Afrike.
 
Na skupinskem razstavnem prostoru velikosti 86 kvadratnih metrov se je skupaj predstavljalo sedem slovenskih podjetij in dve institucij: Arex d. o. o., Armas d. o. o., C - Astral d. o. o., Dat - Con d. o. o., Prevent & Deloza d. o. o., Timtec d. o. o., Valhalla Turrets d. o. o. ter Grozd obrambne industrije Slovenije in Ministrstvo za obrambo RS. Podjetja so predstavila zanimive in inovativne izdelke, v katere je bilo vloženega veliko vrhunskega znanja in dosegajo najvišje svetovne standarde kakovosti. Svoj nastop ocenjujejo kot uspešen, arabski trg pa vidijo kot veliko priložnost za poslovno sodelovanje. Hkrati pa pozdravljajo skupinske nastope slovenskih podjetij na sejmih v tujini, saj menijo, da si z njimi lažje utirajo nove poslovne poti obenem pa večajo prepoznavnost tako svojega podjetja kot tudi Slovenije kot konkurenčne in gospodarsko močne države.
 Matej Miklavčič, Armas, d. o. o.: »Sejma smo se udeležili prvič, z namenom širjenja trga in pridobivanja novih kupcev. Trg celotne regije se nam zdi zanimiv zaradi koncentracije investicij v vojaške tehnologije. Na sejmu smo predstavljali jeklarske izdelke, namenjene vgradnji v obrambne sisteme, posebnih pričakovanj nismo imeli, saj se zavedamo, da je za začetek pogovorov in sklenitev poslov potreben večletni napor. Skupno predstavitev pozdravljamo, saj nam predstavlja optimizacijo stroškov in komplementarnost ponudbe.«
 
Andrej Bizjak, C-Astral, d. o. o.: »Sejma smo se udeležili zaradi prepoznavnosti in odpiranja tržišča, ki je za nas v tem trenutku še »zaprt«. Skupna predstavitev pomeni veliko večjo prepoznavnost, skupinsko pomoč in promocijo, pa tudi manjše stroške nastopa. Na sejmu smo predstavljali brezpilotna letala, pričakovanja so bila visoka, upoštevajoč dejstvo, da smo bili na sejmu prisotni prvič, smo z udeležbo zadovoljni, tudi možnosti za sklenitev posla je nekaj. Zadovoljni smo tudi z organizacijo SPIRIT Slovenija, morda bi bilo v prihodnje smiselno povečati razstavni prostor.«
 
Boštjan Marolt, Prevent & Deloza, d. o. o.: »Udeležba na sejmu se nam je zdela zanimiva zaradi naših izdelkov, ki so prilagojeni vročini in suhim podnebjem. Arabski trg ima veliko kupno moč, nima pa domače proizvodnje. Na sejmu smo predstavljali  balistično zaščito z integriranim hlajenjem uporabnika. Nismo imeli posebnih pričakovanj, obisk je bil dober, tudi možnosti za sklenitev poslov v prihodnosti so po naši oceni precejšnje.”
 
Uroš Kravos, Timtec, d. o. o.: »V UAE imamo pomembno stranko in z nastopom na sejmu pokažemo, da smo podjetje, ki da nekaj na prepoznavnost in širjenje ugleda v tamkajšnjem prostoru. Za nas je zanimiva celotna regija MENA, zato je udeležba na tem sejmu, ki je edini te vrste na tem območju, ključna. Predstavljali smo inteligentne mehatronske sisteme s safe stop funkcijo. Za naše podjetje je pomoč države pri teh nastopih neprecenljiva (kritje stroškov prostora in organizacija), zato pričakujemo, da bo SPIRIT Slovenija nadaljeval z organizacijo tovrstnih nastopov. Področje obrambe je propulzivno in hitro raste, vse več je podjetij na tem področju, zato bomo na sejmih v prihodnje gotovo potrebovali večji razstavni prostor za kakovostno predstavitev. Sicer pa je v okviru sejma NAVDAX (ki je del sejma IDEX) na morju potekala odmevna demonstracija plovbe brezpilotne ladje s prikazom delovanja sistema Safe-Stop, ki je bil razvit in proizveden v našem podjetju.”
 
Predstavnik podjetja Dat Con, d. o. o.:  »Sejma smo se udeležili zaradi iskanja novih poslovnih priložnosti, predstavljali smo naprave za varovanje mej. Skupni nastop se je za nas izkazal kot odlična priložnost – večja udeležba podjetij, več kontaktov, večja možnost za sklenitev posla. Z udeležbo smo zelo zadovoljni, kako bo s posli bomo videli v prihodnosti.«
 
Sejem IDEX je edina mednarodna obrambna razstava in konferenca v regiji MENA ter kot takšen edinstvena platforma za vzpostavitev in krepitev odnosov s ključnimi nosilci odločanja iz vladne, vojaške in obrambne industrije iz celotne regije. Odvija se vsako drugo leto že od leta 1993, na njem pa predstavljajo najnovejše dosežke na področju orožja in vojaške tehnike kopenske vojske, letalstva, protizračne obrambe in vojne mornarice. Letos se je na 168.000 kvadratnih metrih predstavilo 1.310 razstavljavcev iz 176 držav, pretežno tujih (15 % iz regije MENA), obiskalo pa ga je več kot 130.000 obiskovalcev. Tudi letos so bila pomemben del sejma različna srečanja, strokovne konference in številni dogodki, na katerih so ključni igralci in strokovnjaki z obrambnega področja razpravljali o največjih izzivih, s katerimi se sooča industrija in iskali morebitne rešitve. Letošnje obsejemsko dogajanje je bilo predvsem v znamenju digitalizacije oziroma izzivih, ki jih četrta industrijska revolucija, umetna inteligenca in robotika prinašajo vojaški industriji.

Dodatne informacije:
Več informacij o skupinskem sejemskem nastopu IDEX
Več informacij o skupinskih sejemskih nastopih