Slovenska podjetja zadovoljna z obiskom v Belorusiji

ponedeljek, 16. december 2013

Pred kratkim so se iz Belorusije vrnili predstavniki slovenskih podjetij, ki so se pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve mudili v Minsku. V času obiska je bila 12. decembra 2013 organizirana slovensko – beloruska poslovna konferenca, ki se jo je udeležilo več kot 60 predstavnikov slovenskih in beloruskih podjetij.

 

V gospodarski delegaciji, ki je potekala v času zasedanja meddržavne mešane komisije v Minsku, so bili predstavniki naslednjih podjetij in inštitucij: Riko, Albin Promotion, ACS – Avtomobilski grozd Slovenije, Duol, Gonzaga Pro, Helios Group, VZMD, Inštitut za turizem in šport Radenci, Iskratel, Klima Petek, Kovintrade, Predilnica Litija in Stubelj.

 

Minuli četrtek je v Minsku potekala slovensko-beloruska poslovna konferenca, na kateri sta zbrane uvodoma nagovorila namestnica ministra za zunanje zadeve Belorusije Elena Kupchina in generalni direktor Direktorata za gospodarsko diplomacijo na MZZ dr. Stanislav Raščan, sicer sopredsedujoča Slovensko-beloruske medvladne komisije. Oba sta izpostavila že tradicionalno dobre odnose med državama, kar se odraža tudi v vse tesnejšem gospodarskem povezovanju. Najlepši primer tega je gradnja hotela Kempinski v središču Minska, ki ga vodi podjetje Riko.

 

Priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama sta predstavila namestnik predsednika beloruske Gospodarske zbornice Vladimir Ulakhovich in Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS. Te se kažejo predvsem na področju energetike, inženiringa in gradbeništva, kmetijstva, transporta in logistike, telekomunikacij, avtomobilske industrije in turizma.

 

V sklopu poslovne konference je bilo med predstavniki slovenskih in beloruskih podjetij opravljenih tudi več kot 100 poslovnih pogovorov in sklenjenih nekaj konkretnih dogovorov o prihodnjem sodelovanju. Ob tem so se v okviru zasedanja meddržavne mešane komisije nekateri slovenski gospodarstveniki sestali tudi s predstavniki različnih beloruskih ministrstev.

Slovenija in Belorusija imata tradicionalno dobre gospodarske odnose in številna slovenska podjetja že uspešno poslujejo na beloruskem trgu. Blagovna menjava med državama je lani znašala nekaj manj kot 60 milijonov evrov, kar je rekordna vrednost blagovne menjave med državama, veliko večino menjave pa predstavlja slovenski izvoz v Belorusijo.