Slovenska poslovna delegacija v Braziliji

četrtek, 06. oktober 2022
 

Seminar spodbujanja dvostranske trgovine med Slovenijo in Zvezno državo Brazilije Goiás


Gospodarska zbornica Slovenija Brazilija SLOBRAZ je v torek 27. oktobra organizirala fizični dogodek slovenske poslovne delegacije v zvezni državi Goias. Dogodka se je udeležilo več kot 50 ljudi, med njimi slovenskih in goiáških poslovnežev iz različnih gospodarskih sektorjev, z namenom spodbujanja dvostranske trgovine med Slovenijo in Goiásom.

Seminar je odprl podpredsednik FIEG Emílio Bittar, ki je izrekel dobrodošlico slovenski delegaciji in na kratko analiziral trgovinsko bilanco med Goiásom in Slovenijo, ki ima kljub že dobremu poslovanju potencial za nadaljnjo rast. Slovenski Veleposlanik v Braziliji Gorazd Renčelj je tudi ob odprtju poudaril: »Želimo povečati ta poslovni odnos in spodbuditi podjetnike iz Goiása, da odkrijejo potenciale Slovenije. Smo odprti in pripravljeni, da jim pomagamo pri postavljanju novih temeljev.«

Na seminarju so bili predstavljeni štirje uspešni primeri slovenskih podjetij, navzočih v Braziliji, ki so jih omogočila partnerstva med slovenskimi in brazilskimi podjetji, med njimi tudi Arex Defense, ki jih je predstavila članica SLOBRAZA Suzana Pendić, direktorica mednarodne prodaje in direktorica prenosa tehnologije in know how v Braziliji. Podjetje, prisotno že več kot 25 let na evropskem trgu, se je pridružilo brazilskemu podjetju DFA Defense, ki ga je predstavil njegov ustanovitelj Augusto Delgado, kot prvo nacionalno podjetje, ki je po več kot 80 letih pridobilo licenco za proizvodnjo orožja v Braziliji. Podjetje DFA, nameščeno v agroindustrijskem okrožju Anápolis, je v začetku tega leta lansiralo prve modele, izdelane v državi s prenosom slovenske tehnologije iz Arex Defense.

Član SLOBRAZ Rodrigo Ayres Ferreira Dias, direktor kanalov in partnerstev, je predstavil Bonpet, ki je drugo podjetje slovenskega porekla, ki osvaja brazilski trg s svojim inovativnim izdelkom za gašenje, organsko tekočino Bonpet Systems, ki lahko deluje v štirih razredih ognja, poleg tega, da ni strupen in ima glavne varnostne certifikate po vsem svetu.

Na področju agroindustrije je Paulo César de Oliveira, izvršni direktor, predstavil Trapview – slovensko podjetje, ki je prisotno v več kot 40 državah in je pred kratkim prispelo v Brazilijo – ponuja nadzorne sisteme, temelječe na umetni inteligenci, ki spodbujajo optimiziran in trajnostni razvoj kmetijstva.

Na koncu je bil predstavljen primer Gorenja, enega največjih proizvajalcev gospodinjskih aparatov v Evropi, ki je v Braziliji prisoten od leta 2012, katerega izdelki izstopajo po ekskluzivnem dizajnu, visoki tehnologiji, zanesljivosti in prefinjenosti. Matjaž Cokan, direktor Gorenja v Braziliji in predsednik Slobraza, je izpostavil inovativnost, trajnost in inovativnost kot razlike v Sloveniji, ki prispevajo k temu, da jo prepoznavamo kot »deželo neskončnih možnosti in fantastičnih poslovnih priložnosti«.

Zunanja sodelavka in svetovalka SLOBRAZ Mateja Perovšek je izpostavila skrb Slovenije za trajnostni razvoj in predstavila javno agencijo SPIRIT Slovenija, katere vloga je »pomagati tako slovenskim podjetjem pri povečanju izvoza kot mednarodnim podjetjem pri vlaganjih in širitvi poslovanja na slovenskem trgu in v tujini«.  Ravno tako je predstavila partnerstvo s klubom slovenskih poslovnežev, Slovenian Business Club, katerega ambasador v Braziliji je Gospodarska zbornica Slovenija – Brazilija Slobraz.

Dogodka sta se udeležila tudi predsednik CTComex – Fiegovega zunanjetrgovinskega tematskega sveta, William O'Dwayer in Petherson Santos Santana, predstavnik državnega sekretarja za kmetijstvo Zvezne države Goiás. Ob zaključku seminarja je slovensko veleposlaništvo v Brasilii gostom ponudilo izbor slovenskih vin iz kleti Marjan Simčič, Klet Brda Krasno in Quercus.

Pripravila:

Mateja Perovšek Ciuchini
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija – SLOBRAZ
e-mail: info@slobraz.com.br

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini