Slovenski avtomobilski dobavitelji na Japonskem pod okriljem SPIRIT Slovenija

torek, 20. maj 2014

Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju s Slovenskim avtomobilskim grozdom ACS organizira skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmu Automotive Engineering Exposition, ki poteka od 21. do 23. maja 2014 v Jokohami na Japonskem. Na skupnem razstavnem prostoru se bo pod okriljem agencije predstavilo sedem slovenskih avtomobilskih dobaviteljev.

 

Sejem Automotive Engineering Exposition je namenjen predstavitvi izdelkov in storitev s področja avtomobilske industrije. Gre za mednarodni sejem dobaviteljev avtomobilski industriji z glavnim poudarkom na produktih, naprednih tehnologijah in materialih. Sejem ponuja priložnost skupnega sodelovanja s proizvajalci vozil, dobavitelji in ponudniki inženirskih storitev z Japonske in ostalega sveta. V letu 2013 se je na sejmu predstavilo 475 razstavljavcev, obiskalo pa ga je več kot 78.000 obiskovalcev. Več informacij o sejmu je na voljo na spletni strani: www.taiseisha.co.jp/en/aee/

 

Dodatno motivacijo za nastop slovenskih podjetij na sejmu predstavlja dejstvo, da je slovenski avtomobilski grozd ACS pridobil organizacijo že 10. poslovne konference in razstave JAMA-CLEPA, ki bo v drugi polovici oktobra 2014 organizirana v Sloveniji. Gre za že uveljavljeno obliko sodelovanja med japonskimi proizvajalci vozil in evropskimi dobavitelji, predvsem v povezavi z razvojem ter dobavo komponent in opreme za evropske lokacije japonskih proizvajalcev vozil. Na dogodku se bodo tako predstavili vsi vodilni evropski proizvajalci komponent in opreme, kar še povečuje sinergijski učinek dogodka.

 

Javna agencija SPIRIT Slovenija je novembra lani objavila javno povabilo podjetjem za udeležbo na skupinskem sejemskem nastopu na omenjenem sejmu. Tako se bo na skupnem razstavnem prostoru na 72 m2 pod okriljem agencije predstavilo 7 slovenskih podjetij, in sicer B. B. B., d. o. o., Boxmark Leather, d. o. o., CIMOS, d. d., HIDRIA AET, d. o. o., Filc, d. d., Letrika, d. d. in Oprema Ravne, d. o. o.

 

Japonska je eden pomembnejših oddaljenih tujih trgov za širitev slovenskega izvoza. Na sejmu Automotive Engineering Exposition je v ospredju navezovanje stikov s potencialnimi japonskimi investitorji za slovenske investicijske projekte ter poglobitev sodelovanja z japonskimi dobavitelji, še posebej za potrebe njihovih proizvodnih lokacij v Evropski uniji in Ruski federaciji. Od letošnjega sejma si slovenski razstavljavci obetajo povečanje prepoznavnosti vseh sodelujočih, seznanitev z močno japonsko konkurenco ter trendi razvoja. Sejma se prvič udeležuje tudi podjetje Filc, d. d.,  ki po besedah Barbare Čepin Vrčkovnik upa na pridobitev in vzpostavitev novih kontaktov s potencialnimi poslovnimi partnerji na Japonskem.

 

SPIRIT Slovenija tudi v letu 2014 nadaljuje z organizacijo skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmih v tujini, ki jih bo letos 13 . V kratkem bo agencija objavila tudi povabilo podjetjem za posredovanje interesa za skupinsko udeležbo na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2015. Izražen interes bo podlaga za pripravo programa agencije za skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini v naslednjem letu.