Slovenski gospodarstveniki zadovoljni s poslovnim obiskom v Omanu

sreda, 22. februar 2012

Pod okriljem Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) je med 17. in 20. februarjem 2012 glavno mesto Omana, Muškat, obiskala gospodarska delegacija. V prvi uradni slovenski delegaciji v tej arabski deželi so bili poleg predstavnikov JAPTI in Ministrstva za zunanje zadeve tudi predstavniki osmih slovenskih podjetij, cilj delegacije pa je bil spodbuditi razvoj poslovnih in diplomatskih odnosov med obema državama.

V okviru obiska je bila v Muškatu, glavnem mestu Omana, organizirana poslovna konferenca, ki se jo je poleg slovenskih udeležilo tudi 25 omanskih podjetij. Na njej so predstavniki slovenske strani udeležencem predstavili značilnosti slovenskega poslovnega okolja ter priložnosti za skupno poslovno sodelovanje. Predstavnike slovenske delegacije je sprejel tudi predsednik Gospodarske zbornice Omana Khalil Abdullah Al Khonji skupaj s člani upravnega odbora. Po uradnem delu poslovne konference so potekali poslovni razgovori med slovenskimi in omanskimi podjetji, glede na predhodno izražen interes. Na slovenski strani je bilo udeleženih 8 podjetij, na omanski strani pa 25 podjetij. Skupno so slovenska podjetja opravila več kot 30 individualnih razgovorov, ki so se po mnenju predstavnikov slovenskih podjetij izkazala za uspešna.
 

Naslednji dan je delegacija obiskala industrijsko cono »Freezone Sohar«, ki se nahaja v neposredni bližini pristanišča Sohar, kjer jih je sprejel predsednik območne gospodarske zbornice Said Saleh Alisoumti. Direktor JAPTI, Igor Plestenjak, se je ta dan sestal tudi z guvernerjem regije Aibatinah North, Muhanamom Salim Allamicijem, slovenska podjetja pa so imela individualna poslovna srečanja z 20 podjetji iz te regije.
 

JAPTI je prvo uradno gospodarsko delegacijo iz Slovenije v Oman, ki je bila organizirana z namenom okrepitve gospodarskega in diplomatskega sodelovanja med državama, organiziral v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Omana. V njej so bili poleg predstavnikov JAPTI in Ministrstva za zunanje zadeve tudi predstavniki naslednjih slovenskih podjetij Batris Matevž Bambič s. p., BTC, d. d., IONEX, d. o. o., Ljubljanske mlekarne, d. d, Pipistrel, d. o. o., Talum d.d. Kidričevo, Trimo d. d. / TRIMO UAE in Amarin Trading Establishment, Jordan.
 

Po besedah predstavnikov slovenskih podjetij, ki so se udeležila delegacije, je obisk Omana izpolnil njihova pričakovanja, saj so pridobili nove konkretne informacije in nove poslovne stike oziroma partnerje, kar jim bo v pomoč pri nadaljnjem načrtovanju in širitvi poslovanja na omanski trg oziroma na celotni Bližnji in Daljni vzhod.
 

Čeprav je trenutno gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Sultanatom Oman precej skromno, pa je možnosti za gospodarsko sodelovanje med deželama veliko, predvsem na področju gradbeništva, zdravja, prehrambne industrije, pri gradnji in obnovi letališč in pristanišč, turizma, kmetijstva in ribolova, v petrokemični industriji, proizvodnji avtomobilskih pnevmatik, izobraževanju in prenosu tehnologij, veliko možnosti pa ponuja tudi skupno nastopanje na tretjih trgih.


 

Predstavnike slovenske delegacije je v Muškatu sprejel predsednik Gospodarske zbornice Omana Khalil Abdullah Al Khonji skupaj s člani upravnega odbora.
Foto: arhiv JAPTI