Slovenski nacionalni paviljon navdušil kitajsko javnost v Ningboju

četrtek, 13. junij 2019

12. junija 2019 se je v kitajskem mestu Ningbo zaključil China - CEEC Expo 2019, na katerem se je s sloganom »Slovenija – vaša logistična partnerka« uspešno predstavila tudi naša država. Slovenski nacionalni paviljon je požel veliko pozornosti med strokovno javnostjo in obiskovalci, SPIRIT Slovenija pa je v tem času podpisal tudi memorandum o sodelovanju s partnersko organizacijo CCPIT Ningbo.

China - CEEC Expo 2019, velja za eno najpomembnejših platform gospodarskega sodelovanja med Kitajsko in državami osrednje in vzhodnoevropske regije ter je letos potekal že petič.

Na slovenskem nacionalnem paviljonu velikosti 216 m2 je pod sloganom »Slovenija – vaša logistična partnerka« šest podjetij s področja logistike in digitalizacije predstavljalo svoje rešitve in storitve. Paviljon je v okviru delovnega obiska na Kitajskem obiskala tudi ministrica za infrastrukturo, Alenka Bratušek. Ob tem je poudarila pomen nastajajoče  sodobne svilne poti, ki bo omogočila intenzivnejšo prometno povezanost Azije z evropskimi državami. Posebej je omenila projekt gradnje drugega tira železniške povezave med Koprom in Divačo, ki bo še povečala konkurenčno prednost Luke Koper.

SPIRIT Slovenija je na podlagi izkazanega interesa slovenskih podjetij s področja logistike ter v sodelovanju z Vlado Ningbo in njenim ministrstvom za trgovino pri pripravi skupnega nastopa na Expo sledil že pred leti zastavljenem konceptu sistematične predstavitve Slovenije in možnosti za sodelovanje s Kitajsko. Prejšnja leta se je država predstavljala z različnimi tematikami, enkrat kot dežela visokih tehnologij, inovativnih izdelkov in storitev, drugič z zdravo in ekološko hrano visokega cenovnega razreda in tretjič kot morebitna partnerka pri učinkoviti in uspešni pripravi na izvedbo zimskih olimpijskih iger leta 2022 ter za razvoj zimskih športov. Letošnja rdeča nit predstavitve je bila logistika. Slovenski paviljon je bil ravno zaradi izbranega koncepta in svoje drugačnosti vizualno zelo privlačen ter izjemno obiskan. K temu je pripomogel tudi spremljajoči kulturni program Kulturnega društva Pisanice.

V času Expa je SPIRIT Slovenija podpisal tudi memorandum o sodelovanju s partnersko organizacijo CCPIT (PREVOD) Ningbo. Spomnimo naj, da je  SPIRIT Slovenija že leta 2016 vzpostavil partnerstvo s centralnim CCPIT v Pekingu, kar agenciji zagotavlja neposredne stike s preverjenimi in izvozno naravnanimi kitajskimi podjetji z namero po investicijah v regiji CEE (16).

Sestava podjetij na slovenskem nacionalnem paviljonu je odražala slovensko ponudbo na področju logistike. Predstavniki Luke Koper, Slovenskih železnic, Pošte Slovenije, Intereurope, Adria Kombi ter Omni Opti, ki so se predstavljali na nacionalnem paviljonu, so izrazili zadovoljstvo glede doseženih novih poslovnih povezav na podlagi  sestankov, so potekali v paviljonu, in sicer v VIP poslovnem prostoru za b2b sestanke ter na info pultih posameznih podjetij.

Izpostavili so tudi privlačno zasnovan paviljon in dobro lokacijo v hali osem. Strinjali so se, da je tako sam slovenski nacionalni paviljon, kot njihove predstavitve in poslovni pogovori ter tudi obisk slovenske ministrice za infrastrukturo so nedvomno še dodatno dvignili prepoznavnost Slovenije kot kredibilne partnerice Kitajske pri pretovoru blaga med mestom in luko Ningbo in luko Koper.