Slovenski oblikovalci navdušili dansko javnost

ponedeljek, 27. maj 2019

Prejšnji teden se je v danski prestolnici Kopenhagen zaključila mednarodna prireditev 3daysofdesign. Na njej se je na razstavi z naslovom "NARAVA – designed in Slovenia" prvič zelo uspešno predstavila tudi Slovenija z blagovnimi znamkami KUBUS, Kobeiagi Kilims, LesnaVesna, LLEESS, Noordung, OLI, Ooh-noo, PIKKA in VULGARIS woodcut.

Na uradnem odprtju slovenskega razstavnega prostora v okviru prireditve 3daysofdesign v Kopenhagnu 23. maja 2019 je številne zbrane goste pozdravil veleposlanik Iztok Grmek, vodja Sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje slovenskega zunanjega ministrstva. V svojem nagovoru je poudaril pomen kreativnih industrij za slovensko izvozno usmerjeno gospodarstvo in prodornost slovenskih oblikovalcev v svetu, pri čemer imajo veliko podporo tako zunanjega kot gospodarskega ministrstva in javne agencije SPIRIT Slovenija. Pozdravil je pogosto uporabo lesa slovenskih oblikovalcev in ob tem dodal, »da so številna slovenska podjetja prejemniki prestižne oblikovalske nagrade Red Dot Award, med njimi tudi nekateri razstavljavci na tokratnem dogodku na Danskem.«

Mateja Jarc, Vodja sektorja za internacionalizacijo na SPIRIT Slovenija, je ob tej priložnosti poudarila, da organizacija predstavitve dosežkov slovenskih podjetij na področju oblikovanja na dogodku 3daysofdesign sodi med aktivnosti agencije s področja spodbujanja internacionalizacije. »SPIRIT Slovenija je že pred leti pričela z usmerjeno in sistematično iniciativo ter številnimi aktivnostmi za krepitev prepoznavnosti slovenskega industrijskega oblikovanja in arhitekture v lesu ter lesarskih inovativnih izdelkov tako doma kot v tujini.«

Prireditev 3daysofdesign je v danski prestolnici potekale že šesto leto zapored. Letos se je na številnih lokacijah v mestu predstavljalo več kot 150 mednarodno uveljavljenih kot tudi novih oblikovalskih znamk. Na prireditvi je sodelovalo tudi devet veleposlaništev (poleg slovenskega še veleposlaništva Estonije, Finske, Francije, Italije, Portugalske, Španije, Švedske ter Švice), ki so v svoje prostore povabili izbrane oblikovalce iz svojih držav.

Slovenska podjetja so bila izbrana na osnovi javnega poziva k udeležbi na tej razstavi, ki ga je objavila SPIRIT Slovenija in so se predstavila v obliki kurirane razstave "NARAVA – designed in Slovenia." Izbor slovenskih razstavljavcev je pripravila danska kuratorka Brigitta Nellemann, ki je v povezano celoto združila dosežke slovenskega oblikovanja.

Dogodek 3daysofdesign je odprt za širšo javnost, medije, blogerje, kupce, oblikovalce in navdušence iz vsega sveta. Pa tudi arhitektom, oblikovalcem, distributerjem, agentom in novinarjem ter tudi ostali zainteresirani javnosti. Ti imajo priložnost videti nove izdelke, koncepte in prihajajoče trende na različnih lokacijah, razstavah, delavnicah in pogovorih o oblikovanju.

Predstavitev slovenskega oblikovanja na prireditvi 3daysofdesign so finančno in organizacijsko podprli javna agencija SPIRIT Slovenija, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstvo za zunanje zadeve.

Več informacij o gospodarskih delegacijah