Slovensko oblikovanje se bo predstavljalo na Danskem

torek, 21. maj 2019

22. maja 2019 v Kopenhagnu že šestič odpira svoja vrata oblikovalski dogodek 3daysofdesign, ki velja za enega najpomembnejših dogodkov s področja oblikovanja na Danskem. Letos na pobudo SPIRIT Slovenija in Veleposlaništva RS na Danskem na njem prvič sodeluje tudi Slovenija z devetimi podjetji s področja oblikovanja. Slovenska podjetja bodo svoje izdelke predstavljala v obliki kurirane razstave »NARAVA – designed in Slovenia«, v galeriji Sunday-S, na naslovu veleposlaništva.

Dogodek je namenjen arhitektom, oblikovalcem, distributerjem, agentom in novinarjem ter tudi ostali zainteresirani javnosti. Poteka na različnih lokacijah v Kopenhagnu in se osredotoča na navdihujoče koncepte življenjskega sloga, pohištva, notranje opreme in razsvetljave. Več informacij: https://3daysofdesign.dk/exhibitors/.

Slovenska podjetja so bila izbrana na osnovi javnega poziva k udeležbi na tej razstavi, ki ga je objavila SPIRIT Slovenija in se bodo v obliki kurirane razstave "NARAVA – designed in Slovenia", predstavila z naslednjimi blagovnimi znamkami: KUBUS, Kobeiagi Kilims, LesnaVesna, LLEESS, Noordung, OLI, Ooh-noo, PIKKA in VULGARIS woodcut.

SPIRIT Slovenija poleg Ministrstva za zunanje zadeve RS, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, tudi finančno in organizacijsko podpira projekt.

Organizacija predstavitve dosežkov slovenskih podjetij na področju oblikovanja na dogodku 3daysofdesign sodi med aktivnosti SPIRIT Slovenija s področja spodbujanja internacionalizacije, v okviru katerih agencija slovenskim podjetjem ponuja številne podporne ukrepe pri izvajanju izvoznih aktivnosti ter zagotavlja informacije o tujih trgih in priložnostih za poslovanje v tujini.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je že pred leti pričela z usmerjeno in sistematično iniciativo ter številnimi aktivnostmi za krepitev prepoznavnosti slovenskega industrijskega oblikovanja in arhitekture v lesu ter lesarskih inovativnih izdelkov tako doma kot v tujini. Že 2016 je tako pripravila in izpeljala uspešen pilotni koncept Slovenia Design Showrooma, enomesečno razstavo slovenskega industrijskega oblikovanja v Milanu, kjer je italijanski javnosti svoje izdelke predstavljalo 20 slovenskih oblikovalcev in podjetij iz lesne, pohištvene in z interierom povezanih dejavnosti. Februarja 2017 je sledila druga razstava Slovenia Wood Design Showroom v Zagrebu. Na njej so bila hrvaški javnosti predstavljena raznolika dela 16 slovenskih oblikovalcev različnih generacij, ki so nastala v zadnjih nekaj letih iz lesa ali lesnega derivata. Tretja razstava Slovenia Design Showroom Milano je potekala aprila 2017 z nazivom "Oblikovanje kot (z)možnost spremembe: Vrhunci slovenskega oblikovanja v lesu." Tedaj se je italijanski strokovni in splošni javnosti predstavilo 15 izbranih oblikovalskih in arhitekturnih presežkov slovenske lesarske panoge, med njimi tudi nekaj inovacij v svetovnem merilu.

Program dogajanja
Sreda, 22. maj 2019  
17.00-20.00 Grand Opening  
Lokacija: The Audo,Aarhusgade 130, Nordhavn, Kopenhagen
Četrtek, 23. maj 2019  
15.30-16.00 Obisk predstavitve slovenskih oblikovalcev s strani danskih novinarjev
Lokacija: Veleposlaništvo RS/Galerija Sunday-S, Amaliegade 6, Kopenhagen
16.30 Uradno odprtje razstavnega prostora Slovenije; nagovor veleposlanika mag. Iztoka Grmeka,
Vodje sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje I, MZZ
Lokacija: Veleposlaništvo RS/Galerija Sunday-S, Amaliegade 6, Kopenhagen
Petek, 24. maj 2019  
10.00-10.30   Obisk predstavitve slovenskih oblikovalcev s strani mednarodnih novinarjev
Lokacija: Veleposlaništvo RS/Galerija Sunday-S, Amaliegade 6, Kopenhagen
Sobota, 25. maj 2019  
12.00-14.00 Zaključek prireditve z veleposlanikom in slovenskimi oblikovalci
Lokacija: Veleposlaništvo RS /Galerija Sunday-S, Amaliegade 6, Kopenhagen

Več informacij o dogodku
Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije