Slovensko podjetje ReCatalyst je osvojilo 2. in 3. mesto na podelitvi nagrad EIT

petek, 23. februar 2024


Slovensko podjetje ReCatalyst se je uvrstilo med 9 finalistov za letošnjo nagrado EIT in osvojilo 2. mesto v kategoriji EIT Venture Award in 3. mesto v kategoriji EIT Public Award, ki jo EIT podeljuje podjetju z največjim potencialom za ustvarjanje pomembnega vpliva na državljane, posamezne trge, inovacijske ekosisteme in gospodarstvo ter reševanje glavnih družbenih izzivov. 

ReCatalyst spreminja tehnologijo vodika, pri čemer se osredotoča na gorivne celice z membrano s protonsko izmenjavo (PEMFC), da bi premagal izzive glede razširljivosti in stroškov, povezane z dragocenimi kovinami, kot je platina. Njihova nanotehnološka platforma ponuja katalizatorje iz zlitin platine, ki jih je mogoče prilagoditi, kar je bistvenega pomena za široko uporabo PEMFC v energetiki in prometu. 

Podjetje upa, da bo s svojimi katalizatorji razogljičilo energetski in prometni sektor. Podjetje ReCatalyst, ki je bilo priznano kot slovensko zagonsko podjetje leta 2023, je med drugim zmagalo v velikem finalu EIT Jumpstarter in uspešno zaključilo vse tri faze EIT Raw Materials Accelerator. Podpora skupnosti EIT je bila ključna, saj je pomagala pri rasti podjetja ReCatalyst z usmerjanjem, finančno pomočjo in strokovnim sodelovanjem.

Z vključitvijo v skupnost EIT RawMaterials se je podjetje razvijalo in se učilo, na kakšen način graditi podjetje, pri čemer je bilo podprto s ključnimi finančnimi sredstvi. Pomemben del skupnosti EIT je bila podpora razvijalcev podjetij in strokovnjakov iz programa "ACP 3."

Sodelovanje in razprave z "zunanjimi sodelavci", ki imajo predhodne poslovne izkušnje, so neprecenljivi za vsakega ustanovitelja, ko se sooča s številnimi vprašanji, vendar z omejenimi viri, za pridobitev odgovorov ali izbiro najboljše naslednje poteze.

Več:
   

Pripravil:
 
Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini