SPIRIT Slovenija predstavlja investicijske projekte potencialnim kitajskim investitorjem

ponedeljek, 13. junij 2016

9. junija 2016 se je v kitajskem mestu Ningbo pričel 2. China - CEEC Investment and Trade Expo 2016. Na njem se pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija naša država predstavlja pod sloganom Slovenia, Your Hi-Tech, Innovative and Winter Sport Partner, kot dežela visokih tehnologij, inovativnih produktov in storitev ter kot partnerica pri zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu in provinci Hebei.

China - CEEC Investment and Trade Expo 2016, ki  letos v mednarodnem konferenčnem in razstavnem centru v mestu Ningbo med 8. in 12. junijem 2016 poteka že drugič, velja za eno najpomembnejših platform gospodarskega sodelovanja med Kitajsko in deželami osrednje in vzhodnoevropske regije. Letošnja tema sejma je »Poglabljanje sodelovanja in uresničevanje skupnih koristi in obojestranskih rezultatov.« Slovenski paviljon je kot edini nacionalni paviljon držav regije Osrednje in Vzhodne Evrope umeščen v halo 6, v kateri se predstavljajo visoko tehnološke kitajske korporacije.

SPIRIT Slovenija v slovenskem nacionalnem paviljonu na 150 m2 predstavlja slovensko poslovno in investicijsko okolje ter investicijske projekte podjetij in predloge za poslovno povezovanje s partnerji iz držav Osrednje in Vzhodne Evrope in Kitajske predvsem s področja visokih tehnologij, inovativnih produktov in storitev ter njihovega prenosa v gospodarstvo omenjenih držav. Dodatno je predstavljena tudi ponudba Slovenije na področju zimske športne infrastrukture in s tem partnerstva s Kitajsko pri učinkoviti in uspešni pripravi na izvedbo zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu in provinci Hebei. V paviljonu so predstavniki treh konzorcijev, in sicer konzorcij strokovnjakov za zimsko športno infrastrukturo, konzorcij Severne Primorske ter konzorcij Pametne rešitve oziroma Smart Solutions, ki skupaj predstavljajo šest investicijskih projektov. Član nacionalnega paviljona je tudi podjetje Pipistrel, ki pred vhodom v paviljon razstavlja letalo Alpha Trainer, ki je eno od 11 modelov letal, ki jih prodajajo na Kitajskem.

Konzorcij strokovnjakov za zimske športe predstavlja tri projekte: projekt zimsko-športnega pripravljalnega centra za kitajske športnike v Sloveniji, projekt največjega smučarskega mesta v zaprtem prostoru - Ski City, v katerem bi bila tudi prva smučarska skakalnica v zaprtem prostoru na svetu ter izobraževalni projekt Šepetalec športnim otrokom.

»Slovenija je v okviru kontaktnega mehanizma 16+1 edina alpska dežela, z odličnimi pogoji, vrhunskim znanjem, izjemnimi referencami in primerno infrastrukturo na področju zimskega športa, zato je gotovo najbolj konkurenčna in ustrezna partnerica Kitajski pri zimskih olimpijskih igrah ter tudi kasneje,« je povedal Brane Smolej, predstavnik konzorcija, sicer pa arhitekt svetovnega slovesa in specialist za smučarske skakalnice iz podjetja Atelje S. Vodja omenjenega konzorcija je Andrej Miklavc, nekdanji vrhunski slovenski smučar, udeleženec treh olimpijskih iger in zmagovalec svetovnega pokala, ki je napisal knjigo Šepetalec športnim otrokom, s katero želi s pomočjo partnerjev izobraziti kitajsko strokovno in laično javnost, ki je na tak ali drugačen način povezana s športom in otroki. »Kitajcem smo predlagali projekte, s katerimi bi Slovenijo postavili na zemljevid referenčnih držav s področja zimskega športa, in sicer sodelovanje na področju specifične zimskošportne infrastrukture ter področje svetovanja oziroma organiziranja strukture in pristopov, ki jih bodo  Kitajci primorani vpeljati v razvoj zimskih športov, če bodo želeli biti konkurenčni. Slovenija bi lahko postala ne samo partner Kitajski na tem področju, temveč tudi izhodišče oziroma logistično središče za kitajski zimski šport. Zavedamo se, da se zimska industrija spreminja,  tudi v kontekstu sprejetega državnega načrta na Kitajskem, v okviru katerega se bo v naslednjih šestih letih aktiviralo 300 milijonov smučarjev, kar vidimo kot odlično priložnost. Projekti, ki jih predstavljamo, pa so priložnost tudi za ostale slovenske partnerje in institucije, ki so kredibilni in zainteresirani za sodelovanje.«

Konzorcij Severne Primorske, v katerega sta vključeni RRA Severne Primorske in Občina Ajdovščina, išče investitorje za smučarski središči Kanin in Ribniško Pohorje, ki imata dobro lego in velik potencial za razvoj turizma skozi celo leto ter za večnamenski logistični kompleks Vrtojba na italijansko slovenski meji, ki je v bližini avtocestnega in železniškega križa ter jadranskih pristanišč, ki ga želijo vključiti v tako imenovano Svilno pot.

Tadej Beočanin, župan občine Ajdovščina: »Tuji investitorji, ki so prisotni v naši občini, večinoma prihajajo iz držav Evropske unije, kar zadeva ostala države, pa je kitajski trg eden najbolj zanimivih tudi za nas. Kitajci osvajajo nova tržišča in tudi Slovenci bi lahko imeli veliko od tega. Zato je smiselno, da svoje projekte predstavljamo potencialnim kitajskim investitorjem in poskusimo privabiti k nam tiste, ki bi imeli dejanski interes po vstopu na evropsko tržišče skozi Slovenijo oziroma skozi Ajdovščino.«

Črtomir Špacapan in Aljaž Ferjančič, RRA Severne Primorske: »Kitajski trg je eden najperspektivnejših trgov na svetu, predvsem zaradi svoje velikosti in obvladovanja večine kapitala, s čimer usmerja svetovno gospodarstvo, zato bi s projekti iz naše regije želeli postati del tega gospodarstva. Projekte, ki jih predstavljamo, smo izbrali na podlagi tega, koliko so perspektivni za kitajski trg. Logistični center v Vrtojbi lahko predstavlja okno v svet celotne Evrope za kitajska logistična in ostala podjetja, projekta Kanin in Ribniško Pohorje pa bi zaradi bližajočih se kitajskih zimskih olimpijskih iger lahko služila kot šolski center za kitajske športnike. Pozdravljamo skupen nastop na slovenskem paviljonu, saj bi si samostojno predstavitev težko privoščili, poleg tega pa smo prepričani, da skupaj lahko dosežemo več.«

Tretji konzorcij pametnih rešitev oziroma Smart Solutions s svojimi inovativnimi rešitvami pokriva področje bančništva, e-vlade, e-trgovine, interneta stvari, pametnih mest, kmetijstva in zdravstva. Ernest Žejn, predstavnik konzorcija: »Kitajska je dežela v razvoju in ponuja veliko priložnosti. Po drugi strani pa tehnološka podjetja na Kitajskem v tem trenutku raziskujejo in identificirajo tehnologije, v katerih so naša podjetja že prisotna. Zato se nam zdi pravi trenutek, da pomagamo pri prenosu znanja in tehnologije med slovenskimi IT podjetji in kitajskimi, ki ta znanja potrebujejo. Znotraj področja pametnih rešitev smo identificirali nekaj slovenskih podjetij, tako starejših kot start upov, ki so ugotovila, da si s trenutnimi sredstvi ne morejo zagotoviti takšnega razvoja, kot si ga želijo. Zato na kitajskem tržišču iščemo tudi nove investitorje, ki bi lahko s svežim kapitalom slovenskim podjetjem omogočili, da bi vstopili tako na kitajski trg kot tudi na tržišča ostalih razvijajočih se držav.«

Slovenski nacionalni paviljon, ki so ga organizatorji kot edinega od držav osrednje in vzhodno evropske regije umestili v halo 6, v kateri so zastopane kitajske visoko tehnološke korporacije, je že prvi dan požel veliko zanimanja med kitajskimi obiskovalci in mediji. Paviljon so obiskali tudi številni visoki politični predstavniki osrednje in vzhodno evropske regije ter Kitajske, med njimi tudi generalni sekretar in guverner province Zheijang, župan in podžupanja mestne občine Ningbo in tudi predstavniki slovenskega veleposlaništva v Pekingu.

Včeraj so se člani slovenske delegacije udeležili seminarja o inovacijah in podjetništvu, kateremu so sledili poslovni pogovori s predstavniki kitajskih podjetij. Jutri bo v okviru dogodka potekala tudi 3. skupna konferenca agencij za promocijo investicij držav osrednje in vzhodne Evrope 16+1 ter Kitajske ter 2. simpozij o investicijskem sodelovanju.

Več informacij o investicijskem sodelovanju med Kitajsko ter državami srednje in vzhodne Evrope je na voljo v poročilu Agencije za promocijo investicij Ministrstva za gospodarstvo L.R. Kitajske.

SPIRIT Slovenija, javna agencija