SPIRIT Slovenija skupaj s petimi podjetji na Kitajskem investicijskem forumu 2015 v Pragi

petek, 01. januar 2016
V Pragi je med 9. in 11. novembrom 2015 v okviru kontaktnega mehanizma 16+1, China-CEEC, potekal Kitajski investicijski forum (China Investment Forum (CIF)) 2015, na katerem je našo državo pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija zastopalo tudi pet slovenskih podjetij, ki so potencialnim investitorjem uspešno predstavili svoje investicijske projekte.

Investicijski forum je organizirala češko-kitajska zbornica za sodelovanje pod pokroviteljstvom češkega predsednika Miloša Zemana in češkega predsednika vlade Bohuslava Sobotke ter v sodelovanju s kitajskim centrom za gospodarsko sodelovanje (CEECC).

Na CIF 2015 je našo državo pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija zastopalo tudi pet slovenskih podjetij

Poslovni del foruma je bil namenjen vzpostavljanju kontaktov med udeleženimi podjetji. Kljub pokritim celotnim stroškom za udeležbo gospodarstvenikov, je bila s poslovno delegacijo prisotna le slaba polovica držav. Slovenijo je pod okriljem SPIRIT Slovenija zastopalo pet podjetij, in sicer Atelje-S d.o.o., HighPerformance, Valide d.o.o., SBA Skupina d.o.o. in DTK Murka d.o.o. ter Inštitut RS za šport. Podjetja so pripravila svoje investicijske projekte in v okviru CIF 2015 iskala potencialne investitorje zanje. Najvidnejša sta bila projekta vzpostavitve Zimskega centra za vzgojo in razvoj kitajskih zimskih športnikov v Sloveniji ter gradnja največjega »indoor« smučišča v kitajskem urbanem središču Ski Tower. Podjetje DTK Murka je predstavilo več različnih projektov s področja turizma, nepremičnin in posebnih produktov in storitev.

Kot je povedala predstavnica SPIRIT Slovenija, Tanja Drobnič, ki na agenciji vodi zadeve povezane s kitajskim trgom, sta izpostavljena slovenska zimsko-športna projekta povezana z zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu 2022, ki predstavljajo dobro priložnost tako za posamezna slovenska podjetja, ki ponujajo storitve/izdelke v zvezi z zimskimi športi, kot tudi za profiliranje Slovenije na Kitajskem, kot edine alpske države v okviru CM 16+1, China-CEEC. Slovenija ima namreč na področju zimskih športov ogromne reference, ki jih lahko v primeru ustrezne promocije uporabi pri razvijanju odnosov s Kitajsko. Samo zadnji dosežki iz OI 2014 v Sočiju nazorno kažejo, da je Slovenija velesila v zimskih športih (8 medalj/per capita na 2 mio populacije je izjemno velik dosežek).

Investicijski forum je organizirala češko-kitajska zbornica za sodelovanje pod pokroviteljstvom češkega predsednika Miloša Zemana in češkega predsednika vlade Bohuslava Sobotke ter v sodelovanju s kitajskim centrom za gospodarsko sodelovanje (CEECC).

V promocijo slovenskih zimsko-športnih projektov se je aktivno vključilo tudi Veleposlaništvo Slovenije v Pragi, ki je preko Ren Zhuoping, direktorice Agencije za razvoj trgovine Hebej, v času foruma seznanilo o njih viceguvernerko province Hebei, Qin Boyong. Provinca Hebei obkroža Peking in bo gostila glavni del tekmovanj OI 2022 na prostem.

Sicer pa je SPIRIT Slovenija je na podlagi informacije, da je Kitajska dobila kandidaturo za izvedbo zimskih olimpijskih iger v Pekingu leta 2022, poleti 2015 sprožil vrsto aktivnosti v korist slovenskim podjetjem, ki so izkazala interes za ponudbo že pripravljenih projektnih predlogov za omenjene ZOI v Pekingu. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je SPIRIT Slovenija dalo soglasje za izvedbo podpore tem projektom, ki so bili septembra 2015 predstavljeni tudi veleposlaniku LR Kitajske v Sloveniji Nj. Eksc. Ye Hau in sodelavcem iz gospodarskega oddelka veleposlaništva, ki je izrazil velik interes za predstavljene projekte in zagotovil, da bo o tem obvestil  njihovo ministrstvo za trgovino v okviru kitajske vlade MOFCOMin njihovo športno zvezo.