SPIRIT Slovenija skupaj s podjetji prvič na sejmu vojaške industrije IDEX v Abu Dhabiju

petek, 15. februar 2019

Med 17. in 21. februarjem 2019 bo v prestolnici Združenih arabskih emiratov, Abu Dhabiju, potekal sejem vojaške industrije IDEX. Dogodek predstavlja osrednjo obrambno varnostno prireditev na celotnem območju Bližnjega vzhoda in severne Afrike, na njem pa se bo pod okriljem SPIRIT Slovenija predstavljalo tudi sedem slovenskih podjetij in dve instituciji.

Sejem poteka vsako drugo leto že od leta 1993, na njem pa predstavljajo najnovejše dosežke na področju orožja in vojaške tehnike kopenske vojske, letalstva, protizračne obrambe in vojne mornarice. Leta 2017 se je na sejmu, ki je potekal pod pokroviteljstvom predsednika in vrhovnega poveljnika vojske ZAE, šejka Kalifa bin Zajeda, na 133.000 kvadratnih metrih predstavilo 1.235 razstavljavcev iz 172 držav, postavljenih je bilo 39 nacionalnih paviljonov, obiskalo pa ga je več kot 100.000 obiskovalcev iz 142 držav. Več informacij o sejmu je na voljo na spletni strani www.idexuae.ae.

Sejem IDEX je edina mednarodna obrambna razstava in konferenca v regiji MENA in kot takšen edinstvena platforma za vzpostavitev in krepitev odnosov s ključnimi nosilci odločanja iz vladne, vojaške in obrambne industrije iz celotne regije. Pomemben del sejma so različna srečanja, strokovne konference in številni dogodki, na katerih ključni igralci in strokovnjaki z obrambnega področja razpravljajo o največjih izzivih, s katerimi se sooča industrija in iščejo morebitne rešitve. Najbolj zanimiv del sejma za obiskovalce pa predstavljajo testne vožnje, dnevni prikazi oborožitve in opreme, poskusna streljanja in streljanja na tarče z različnimi oborožitvenimi sistemi. Že vrsto let je del sejma tudi Mornariška obrambna razstava NAVDEX, na kateri lokalni in mednarodni razstavljavci, specializirani za pomorsko in obalno varnostno tehnologijo predstavljajo zadnje dosežke na področju ladjedelniških tehnologij, ladijskih sistemov in oborožitve ter protipiratskih ukrepov. Letos na tej konferenci pričakujejo več kot 100 razstavljavcev iz 23 dežel.

Na skupinskem razstavnem prostoru velikosti 86 kvadratnih metrov se bo pod okriljem SPIRIT Slovenija skupaj predstavljalo sedem slovenskih podjetij in dve instituciji, ki so se odzvali na povabilo agencije za predstavitev na tem sejmu: Arex d. o. o., Armas d. o. o., C - Astral d. o. o., Dat - Con d. o. o., Prevent & Deloza d. o. o., Timtec d. o. o., Valhalla Turrets d. o. o. in Grozd obrambne industrije Slovenije ter Ministrstvo za obrambo RS.

Marjan Hudoklin, Arex, d. o. o.: »Prednost skupinskega nastopa vidimo v promociji Slovenije kot konkurenčne in gospodarsko močne države, ki jo najbrž ne bi prepoznali, če bi se predstavljali posamezno. Prav tako pa se spoznavamo in povezujemo podjetja, ki predstavljamo Slovenijo skupaj na sejmih kot je IDEX. Pričakujemo, da bomo zbudili pozornost morebitnih novih strank in na ta način začeli pogovore o sodelovanju. Sicer že nekaj let intenzivno sodelujemo z Bližnjim vzhodom, tako da je za krepitev sodelovanja potrebna tudi udeležba na tovrstnih sejmih. Naše podjetje je nišno, zato so naše priložnosti na trgih, kjer kupci iščejo njim na kožo pisane oziroma prilagojene rešitve. Sami namreč lahko ponudimo celovite rešitve z upoštevanjem kupčevih želja, to je unikaten izdelek po meri kupca. In arabski trgi vsekakor predstavljajo priložnost za nas.«


Sejem IDEX v Abu Dhabiju je namenjen predstavitvi izdelkov in tehnologij s področja varnosti in obrambe. Arhiv IDEX

******

SPIRIT Slovenija je na podlagi interesa slovenskih podjetij za leto 2019 pripravil seznam skupinskih predstavitev na 12 mednarodnih sejmih v tujini. Seznam sejmov, dodatne informacije, vabila in prijavnice za udeležbo so na spletnem portalu za slovenske izvoznike www.izvoznookno.si.