Sprejet trgovinski sporazum med EU in Ekvadorjem

ponedeljek, 29. september 2014

17. julija 2014 so pogajalci v Bruslju dosegli dogovor, ki bo omogočil Ekvadorju, da se pridruži prosto trgovinskemu sporazumu Peruja in Kolumbije z EU. Sporazum bo Ekvadorju izboljšal dostop na trge EU za svoje glavne izvozne izdelke: ribe, banane, rezano cvetje, kava, kakav, sadje in oreški. Za EU izvoznike pa bo olajšan dostop na ekvadorski trg, kar velja predvsem za avtomobilski sektor ter alkoholne pijače.


Delovna verzija sporazuma, ki je bila sprejeta, je objavljena na internetnih straneh Evropske komisije:  http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1156 . Gre za delovni dokument, ki ni pravno zavezujoč in bo še podvržen tako imenovanemu pravnemu prečiščenju. Sporazum postane pravno zavezujoč po podpisu in ratifikaciji.


O pogajanjih: Junija 2007 so se začela pogajanja med EU in Andsko skupnostjo narodov (Kolumbija, Peru, Bolivija in Ekvador) o medregijskem pridružitvenem sporazumu. Ekvador je po 4. krogu pogajanj z Evropsko komisijo prekinil pogajanja, vendar je maja 2013 ponovno izrazil pripravljenost za njihovo nadaljevanje. Ker sta bila sporazuma s Perujem in Kolumbijo takrat že dosežena, je Ekvador dejansko zgolj pristopil k že sprejetemu trgovinskem sporazumu.