Spremembe in izzivi v logistiki – novi pristopi, rešitve in priložnosti

torek, 09. november 2021

V petek, 5. novembra 2021, je SLO CRO Poslovni klub za svojega člana – družbo Intereuropa organiziral poslovni zajtrk na temo logistike in izzivov, ki smo jim priča na tem področju. Predsednik SLO CRO Poslovnega kluba dr. Saša Muminović je v pogovoru predsednika uprave Intereurope Darka Skrničkega najprej vprašal, zakaj se cene transporta dvigujejo.

Odgovor je precej tesno povezan s pandemijo. Prav zaustavitev nekaterih logističnih poti, kot je zračni promet, je botrovala, da so se cene transporta dvignile. Dodatno se je povečal obseg spletnih nakupov, zaradi katerih so trgovci logiste zasuli z naročili. Povečalo se je povpraševanje po dodatnem voznem parku in delovni sili v tem sektorju. Ne prvega ne drugega v enem trenutku ni bilo na voljo in še danes je avtomobilska industrija v krču zaradi pomanjkanja sestavnih delov. Gre za domino efekt, ki je botroval dvigu cen v transportu. Zaradi blokade kontejnerske ladje v  Sueškem prekopu se je čezoceanski transport v nekem trenutku popolnoma zaustavil! Skrnički je dejal, da tisti zastoj še danes "plačujemo", medtem ko je letalski promet še vedno okrnjen in izjemno drag.

Urban Mlakar, direktor logistike v podjetju AD-Vita (Svilanit), je govoril s perspektive trgovca in uporabnika logističnih uslug, ki že dolga leta sodeluje z Intereuropo. So podjetje, ki nima svojih skladiščnih prostorov in je v celoti odvisno od hitrega in učinkovitega transporta. V času pandemije so zaprli trgovine, medtem ko se jim je spletna prodaja povečala za 200 %, kar je botrovalo izjemno velikim pričakovanjem od logističnih partnerjev.

Intereuropa je podjetje z več kot polstoletno tradicijo in obsežnim logističnim poslovanjem. V času pandemije se je njihov obseg poslovanja korenito povečal. V zelo kratkem času so morali optimizirati določene logistične procese in ostajajo trdno v sedlu. S partnerji iščejo nove rešitve, ki bodo najugodnejše za njihove partnerje.

Sogovornika sta sklenila, da je v odnosih med logistom in trgovcem izjemnega pomena partnerstvo, medsebojno sodelovanje in iskreni odnosi. V AD Viti so prepričani, da so z optimizacijo procesov spletnih nakupov omogočili svojemu logističnemu partnerju lažjo in hitrejšo izvedbo storitev. Menijo, da je v tem poslu potrebno zaupanje in odprte karte! Če pride do problema, ga je potrebno komunicirati in si pomagati. 
Pandemija nas je veliko naučila, tudi to, kako povezan in soodvisen je svet. Časovna enota - takoj, danes ali jutri sta bili samoumevni.

Na poslovnem dogodku smo izvedeli tudi oceno o tem, kako hitro lahko dosežemo zastavljene cilje o  zeleni, trajnostni in brezogljični družbi. Darko Skrnički je dejal, da z današnje perspektive lahko pričakujemo, da bodo ta cilj dosegla mesta s pogoji za uporabo okolju prijazne energije. Dodal je, da lahko temu cilju sledi proizvodnja in skladišča s trajnostno naravnano porabo energije in brezogljičnih energentov, medtem ko v ladijskem in letalskem transportu, ki sta izjemna onesnaževalca okolja, še ni ekološkega vira energije in bo na tem področju potrebno še veliko narediti. 

Gostje dogodka: 
  • Pavo Leko - član uprave M SAN Logistika d. O. O.
  • Andrej Jovič - Direktor logistike v regiji za podjetje Palfinger /  
  • Darko Skrnički - predsednik uprave Intereurope za Hrvaško ter Bosno in Hercegovino
  • Moderator pogovora bo - predsednik SLO CRO Poslovnega kluba dr. sc. Saša Muminović

Pripravila:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr