Srbijo prav manjša gospodarska razvitost rešuje pred večjim padcem BDP-ja

četrtek, 23. april 2020


Srbija bo v primerjavi z ostalimi evropskimi državami zaradi pandemije Covida-19 prav zaradi manjše gospodarske rasti imela nižji padec BDP-ja. Predvsem zato, ker je gospodarstvo le-te drugače sestavljeno, v BDP-ju je zaobjeto več kmetijstva ter prehrambene industrije, ob tem pa manj visoko sofisticiranih industrijskih panog, je dejal vodilni ekonomist v Fiskalnem svetu Republike Srbije Darko Brnčerević.

V intervjuju za agencijo Beta je povedal, da je delež srbskega kmetijstva v BDP-ju 7,5 odstoten, medtem ko je le-ta v osrednji in vzhodni Evropi 3,5 odstoten. V zahodnoevropskih državah le 2 odstoten, enako velja za prehrambeno industrijo.

Delež kmetijstva in prehrambene industrije v BDP-ju se bo, vsaj po njegovih besedah, z nadaljnjim razvojem države v dobro produktivnih panog zmanjševal, kar se je sicer dogajalo tudi v drugih evropskih državah, čeprav državo v tem trenutku prav nižja gospodarska razvitost rešuje pred še večjim padcem BDP-ja.

»To so gospodarske panoge, ki bodo v zdravstveni krizi utrpele veliko manj škode, kot na primer avtomobilska industrija ali turizem, kar posledično pomeni manjši padec in hitrejšo sanacijo«, je povedal Brčerević. Poudaril je, da je v redu tudi to, da je slednje ugotovil Mednarodni monetarni sklad (MMF), saj se bo morala v prihodnjih tednih in mesecih država zelo zadolžiti, kar pa bo ob relativno optimističnih napovedih kredibilnih mednarodnih organizacij bistveno lažje.

Dejal je, da bo to za državo pomenilo boljši položaj pri vlagateljih, od katerih se bo najemalo visoke kredite, a bodo zato dobili nižjo obrestno mero ter generalno gledano boljše pogoje vračanja.

MMF je v najnovejšem poročilu napovedal, da bo Srbija v tem letu deležna 3 odstotnega padca BDP-ja, Nemčija 7, Francija 7,2, Italija 9,1 odstotnega.

Po napovedih bo imela država v naslednjem letu 7,1 odstotno gospodarsko rast. Zelo pomembno je, da je MMF za leto 2021 napovedal relativno visoko gospodarsko rast, kar v naslednjih letih pomeni veliko lažje vračanje povečanega javnega dolga, je poudaril Brčerević. Dejal je, da je smiselno pričakovati malce višjo gospodarsko rast v letu 2021, predvsem zaradi nizke osnove v letu 2020.

Prav takšna napoved MMF-ja je za Srbijo še posebej ugodna, a je vendarle treba priznati, da so vse napovedi za leto 2021, trenutno zelo tvegane. Obenem je ocenil, da je paket ukrepov srbske vlade za pomoč gospodarstvu zaradi posledic pandemije v glavnem zelo dober, da je narejen v skladu s priporočili relevantnih svetovnih inštitucij, med njimi tudi MMF-ja, ter da je podobne ukrepe sprejela večina evropskih držav.

Vir: Ekapija

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs