Stanovanjski trg na Koroškem se spreminja: gradbeni razmah se umirja, cene še naprej rastejo

ponedeljek, 08. julij 2024


Po rekordnih številkah v letu 2023 in stabilnem letu 2024 nepremičninski sektor v letu 2025 pričakuje padec dokončanja novogradenj. To izhaja iz aktualne študije »Tako se gradi na Koroškem – v načrtu projekti stanovanjske gradnje na Koroškem«, ki sta jo nedavno predstavila skupina specialistov za nepremičnine WK in »Exploreal«.

Obseg novogradenj v Avstriji že leta upada - dokončanih je vse manj stanovanj. Za Koroško so zdaj na voljo končni podatki za leto 2023: Na splošno se je gradbena aktivnost v primerjavi z letom 2022 nekoliko povečala in tudi letos pričakujejo okoli 2000 novih stanovanjskih enot, pri čemer je poudarek 70 % na etažni lastnini. Vendar obstaja grožnja propada leta 2025: napovedan je znaten upad za 60 % na samo 800 enot. Ta trend se bo nadaljeval vsaj do leta 2026. Ti podatki izhajajo iz 1. avstrijskega poročila o novogradnjah, ki so ga strokovnjaki iz Exploreala zbrali v imenu Združenja skrbnikov za nepremičnine in premoženje v WKO, tako za celotno Avstrijo kot za posamezne zvezne dežele. »To nam kot strokovnemu združenju omogoča, da svojim članom in potrošnikom predstavimo pomembne napovedi za prihodnost,« je na današnji tiskovni konferenci poudaril Paul Perkonig, predsednik strokovne skupine nepremičninskih skrbnikov pri Koroški gospodarski zbornici.

Skrb vzbujajoč je predvsem razvoj komercialne stanovanjske gradnje. Povečani stroški gradnje in financiranja, strožje kreditne smernice, naraščajoče cene nepremičnin in dolgotrajni postopki urejanja so le nekateri razlogi za trenutni upad gradbene aktivnosti. Perkonig: »Po rekordnih letih novogradenj se cene razvijajo skladno s trgom. Slabše povpraševanje po lastništvu stanovanj v preteklosti trenutno spodbujajo dvigi plač in ukinitev davka na promet nepremičnin. Veliko ljudi želi počakati z nakupom, ker verjamejo, da bodo cene padle. To je napačno prepričanje.«
 

Status quo na Koroškem: velike regionalne razlike

Kakšne so številke in razvoj, sta podrobneje predstavila Alexander Bosak in Matthias Grosse iz Exploreala: »Za stanovanjski trg na Koroškem je značilen visok delež novozgrajenih etažnih lastnin. Gradbena aktivnost je bila v letu 2022 zelo visoka z okoli 2400 dokončanimi stanovanjskimi enotami in bo na visoki ravni ostala tudi v letu 2024 (okoli 2000 enot). Stopnja dokončanosti 3,08 stanovanjske enote na 1000 prebivalcev na leto je pod državnim povprečjem, vendar pokriva demografske potrebe.« Nasprotno pa so subvencionirana najemna stanovanja razmeroma redka. Opazne so regionalne razlike: gradbena aktivnost je še posebej visoka v osrednjem delu, kjer število prebivalcev narašča. Celovec in Beljak imata nadpovprečno uspešnost.


 © Dietmar Wajand


Pripravila:

Slovenska gospodarska zveza v Celovcu
e-naslov: office@sgz.at


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini