Številne priložnosti za krepitev poslovnega sodelovanja med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji

torek, 06. oktober 2015

Jaroslaveljska regija je zelo zainteresirana za povezovanje in sodelovanje s slovenskim gospodarstvom, je na današnji okrogli mizi na temo spodbujanja sodelovanja med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji, poudaril Andrej Zolotovskij, direktor urada za investicijsko politiko jaroslaveljske regije. Dogodka, ki je potekal v okviru tridnevnega obiska 12-članske delegacije gospodarstvenikov iz ruskega Jaroslavlja, se je udeležilo več kot 40 slovenskih podjetij, ki so imela v popoldanskem času poslovne pogovore s člani delegacije.

Temelji za sodelovanje med Slovenijo in rusko regijo Jaroslavelj so bili postavljeni že decembra 2013, ko je bil v Moskvi podpisan memorandum o sodelovanju med slovenskim ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter vlado jaroslaveljske regije, SPIRIT Slovenija pa je zadolžena za njegovo izvajanje, je uvodoma poudarila Tanja Drobnič iz SPIRIT Slovenija. Tokratni obisk je namenjen nadaljnji krepitvi poslovnih, partnerskih in prijateljskih vezi med podjetji in institucijami obeh držav, saj se je pod okriljem SPIRIT Slovenija jeseni 2014 v Jaroslavlju že mudila delegacija 23 slovenskih podjetij. V nadaljevanju je predstavila bilateralne ekonomske odnose med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo, pri tem pa izpostavila podobnost Slovenije in Jaroslavlja, Slovenija je del enotnega gospodarskega prostora Evropske unije z več kot 500 milijoni prebivalcev, ki je tretji največji po številu prebivalcev takoj za Kitajsko in Indijo, regija Jaroslavelj pa je del teritorialno največje države na svetu, Ruske federacije.

Temelji za sodelovanje med Slovenijo in rusko regijo Jaroslavelj so bili postavljeni že decembra 2013, ko je bil v Moskvi podpisan memorandum o sodelovanju med slovenskim ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter vlado jaroslaveljske regije, SPIRIT Slovenija pa je zadolžena za njegovo izvajanje, je uvodoma poudarila Tanja Drobnič iz SPIRIT Slovenija.

 

Kasneje je Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, izpostavil dosedanje dobre odnose med obema državama in poudaril, da obisk delegacije iz Jaroslavlja pomeni korak naprej pri vzpostavljanju konkretnih poslovnih povezav kakor tudi krepitvi medinstitucionalnih povezav na državni, regionalni in lokalni ravni, kljub trenutnim sankcijam, ki so prinesle precej negativnega. Predvsem vidi številne priložnosti v skupnem nastopu podjetij obeh dežel na tretjih trgih. Za vsako gospodarstvo pomeni razpršenost trgov tudi večjo stabilnost - in stabilnost v gospodarstvu je v današnjih časih osnova, ki je nujno potrebna za delovanje države," je dodal.

 

Z njim se je strinjal tudi Nj. eksc. dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, in poudaril, da je sodelovanje med obema državama na visoki ravni, tako na področju gospodarstva, kulture, znanosti in športa, kljub vsemu pa je še veliko neizkoriščenega ter pozdravil aktivnosti za spodbujanje sodelovanja med obema državama.

 

Andrej Zolotovskij, direktor urada za investicijsko politiko jaroslaveljske regije je poudaril interes njihovih podjetij za povezovanje in sodelovanje s slovenskimi podjetji. Pojasnil je, da je njihova regija na pravkar končanem mednarodnem investicijskem forumu v Sočiju podpisala za kar 23 milijard evrov pogodb s tujimi investitorji, kar bo pripomoglo k nadaljnjem razvoju njihove regije in tudi odprlo številna nova delovna mesta.

Da je njihova regija  z dobro investicijsko klimo in pogoji za poslovanje zelo privlačna za tuje investitorje, dokazujejo tudi številni že realizirani investicijski projekti s strani evropskih in azijskih podjetij, je povedal Aleksandr Kučmenko, predsednik komiteja za ekonomsko politiko, investicije, industrijo in podjetništvo v jaroslavskem parlamentu. Poudaril je, da je jaroslaveljska regija kar zadeva investicije ena najbolj naprednih regij v Ruski federaciji.

 

Po predstavitvi slovenskega poslovnega okolja, je poslovno okolje in investicijske priložnosti v regiji Jaroslavelj, udeležencem osvetlil Boris Tamarov, direktor Agencije za investicije in razvoj grozdov jaroslaveljske regije. Regija, 250 kilometrov severovzhodno od Moskve,  ima nekaj manj kot 1,3 milijona prebivalcev, od tega jih ima več kot polovica visoko ali višjo izobrazbo, po bonitetni oceni Svetovne banke pa je regija na osmem mestu v Ruski federaciji. Po njegovih besedah velja za znanstveno tehnično regijo in je z dobro investicijsko klimo in pogoji za poslovanje privlačna za tuje investitorje. »V regiji veliko pozornost namenjamo razvoju investicijskih lokacij in industrijskih parkov, investitorjem pa ponujamo tudi številne spodbude, med drugim poskrbimo za pospešeno pridobivanje potrebnih soglasij in dovoljenj, jim dodelimo subvencije iz regionalnega proračuna in priznamo davčne olajšave od 7 do 9 let za strateške investicijske projekte,« je dodal. Oblikovalo se je nekaj grozdov, ki uspešno delujejo: eden večjih je grozd strojegradnje in proizvajalcev avtomobilskih delov, petrokemični, grozd farmacevtike in inovativne medicine ter turistični grozd.

Še posebej veliko priložnosti za vzpostavitev sodelovanja med Slovenijo in Jaroslavljem je na naslednjih področjih - javna infrastruktura, predvsem gradbeništvo, gradbeni inženiring in lesnopohištvena industrija; telekomunikacije in informacijsko-komunikacijske tehnologije; kovinsko predelovalna industrija; avtomobilska industrija; farmacevtska industrija in medicina; prehrambna industrija in turizem.

V 12-članski delegaciji, ki jo vodi Andrej Zolotovskij, direktor direktorata za investicijsko politiko jaroslavske regije, so poleg predstavnikov vladnih institucij tudi namestnik direktorja tovarne AGAT (letalstvo in strojegradnja ), generalni direktor tovarne Farmoslavlj (farmacija), namestnik direktorja SKTB ELPA (IKT), generalni direktor podjetja PSC Electronika (IKT), direktor podjetja Roofstyle Construction (gradeništvo), direktor podjetja Center finančnih operacij (gradbeništvo) in tudi direktor Agencije za investicije in razvoj grozdov jaroslavske regije.

 

Jutri se bo delegacija mudila na Primorskem, kjer bo obiskala nekaj slovenskih podjetij, v četrtek, 8. oktobra 2015, pa bo v Novi Gorici potekal poslovni forum z b2b srečanji med podjetji obeh dežel.

 

Obisk gospodarske delegacije iz Jaroslavlja med 6. in 8. oktobrom 2015 je SPIRIT Slovenija pripravila pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Ljubljani, Društvom Slovenija Rusija  in  v partnerstvu z  Regionalno razvojno agencijo Severne Primorske, Mestno občino Nova Gorica, Mestno občino Koper, in Mestno občino Ljubljana.