Število mednarodnih letov z evropskih letališč se je v Q2 2020 zmanjšalo za 95,3 %

četrtek, 27. avgust 2020

Mednarodni odhodni leti z evropskih letališč so se v drugem četrtletju leta 2020 (v obdobju april-junij 2020) medletno zmanjšali za - 95,3 %, poroča švicarska raziskovalna agencija m1nd-set.

Letališča London Heathrow, Amsterdam Schiphol in Pariz Charles de Gaulle, ki so v drugem četrtletju leta 2019 beležila največ mednarodnih letov, so v drugem četrtletju 2020 izgubila med 94 % in 96 % potnikov v primerjavi z istim obdobjem leta 2019.

Kljub visokemu upadu so Evropejci bolj optimistični glede potovanj, kot odraža svetovno povprečje, kaže raziskava agencije, ki je bila opravljena med evropskimi potniki, ki so v zadnjih 12 mesecih potovali v tujino.

Približno 72 % anketiranih pravi, da bodo zaradi pandemije zmanjšali število svojih potovanj, v primerjavi z 81 % svetovnega povprečja. Ta odstotek je tudi najnižji med vsemi drugimi regijami.

18 % evropskih potnikov meni, da se bodo njihova kombinirana, poslovno-zasebna potovanja, zmanjšala zaradi pandemije.

Poslovna potovanja bodo najmanj prizadeta, saj le 9 % Evropejcev namerava zmanjšati število poslovnih potovanj.

Vendar pa bo imela pandemija večji negativni vpliv na potovanja za prosti čas. 45 % Evropejcev namreč namerava zmanjšati zasebna potovanja, v primerjavi s 30 % svetovnega povprečja in 21 % povprečjem v Azijsko-pacifiški regiji in v ZDA.

Evropski popotniki zaradi pandemije ne bodo spremenili svojih nakupovalnih navad na letališčih in na letalu. Približno 70 % Evropejcev ne bo spreminjalo nakupovalnih navad pri alkoholnih pijačah (globalno povprečje je 56 %), medtem ko jih 74 % ne bo spremenilo nakupnih navad pri darilih in spominkih (tu je globalno povprečje 53 %).
Tisti evropski popotniki, ki nameravajo nakupovati ali porabiti manj, bodo porabo preusmerili v fizične trgovine doma, na spletu in v posameznih prodajalnah v centru mest.Viri: Factiva, BW Confidential

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike