Svetovni turizem se lahko v letu 2020 zmanjša za 25 % - ogroženih je 50 mio delovnih mest

torek, 17. marec 2020

Po napovedih WTTC (The World Travel & Tourism Council) epidemija korona virusa ogroža do 50 mio delovnih mest na globalnem turističnem trgu, saj bodo potovanja letos verjetno upadla za četrtino. Negativni vplivi pa so seveda odvisni od časa trajanja epidemije.

Najbolj prizadeta bo azijska regija. Od 50 mio potencialno ogroženih delovnih mest jih je približno 30 mio v Aziji, 7 mio v Evropi, 5 mio v ZDA, ostali pa v drugih regijah. Letošnji trimesečni izpad prihodkov v svetovni turistični industriji bi lahko privedel do ustreznega zmanjšanja števila delovnih mest kar za 12 do 14 %. WTTC zato poziva države, naj po končanih ukrepih, ki so jih uvedle zaradi epidemije, odpravijo ali poenostavijo vizume, znižajo turistične davke in uvedejo različne spodbude za potnike. Turistična podjetja naj bodo predvsem fleksibilna in dajejo potnikom možnost odloga potovanj, ki bi jih sicer morali odpovedati.

V globalni turistični industriji so trenutno najbolj prizadete letalske družbe in ponudniki križarjenj z ladjami, ki jih je epidemija veliko bolj prizadela kot hotelirski sektor.

Turistična industrija predstavlja približno 10 % svetovnega BDP in 10 % vseh delovnih mest. V WTTC ocenjujejo, da bo svetovna turistična industrija po končani epidemiji potrebovala več kot 10 mesecev, preden se bosta vrednost in rast industrije ponovno vrnili na prejšnje ravni.

Vir: Factiva; Reuters News

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma