Telegram je v 10 letih postal eno glavnih družbenih omrežij na svetu

sreda, 20. september 2023


V desetih letih je Telegram dosegel 700 milijonov aktivnih uporabnikov na mesec in se utrdil med petimi najbolj priljubljenimi aplikacijami po številu prenosov na svetu.

Telegram je aplikacija za sporočanje, ki jo je leta 2013 ustvaril Pavel Durov, ustanovitelj najbolj priljubljenega ruskega družbenega omrežja VKontakte. V desetih letih se je iz sporočilnika spremenil v polnopravno družbeno omrežje s 700 milijoni aktivnih uporabnikov na mesec. Telegram je avgusta 2023 prvič v zgodovini presegel VKontakte po dnevnem dosegu.
 

Telegram uporablja več kot 60 % ruskega prebivalstva

Telegram je bil sprva ustvarjen kot sporočilnik za mednarodno občinstvo in šele leta 2017 je aplikacija predstavila rusko različico. Kljub temu je Rusija med vodilnimi državami po številu uporabnikov. Junija 2023 je mesečni doseg aplikacije dosegel 63,1 % ruskega prebivalstva, starejšega od 12 let.

Leta 2022 je Telegram po obsegu prometa celo prehitel WhatsApp, po napovedih pa naj bi leta 2023 prehitel svojega konkurenta tudi po številu uporabnikov. Hitro rast občinstva je seveda mogoče pripisati tudi blokadi Instagrama in Facebooka v Rusiji.
 

Top 5 največkrat naloženih aplikacij na svetu

Telegram je ena od petih največkrat naloženih aplikacij na svetu. Leta 2022 je bil Telegram v Indiji naložen 70,48-milijonkrat, v ZDA 20,03-milijonkrat, v Indoneziji 19,61-milijonkrat in v Braziliji 18,04-milijonkrat. 
 

Družbeno omrežje

Čeprav je bil Telegram prvotno ustvarjen kot sporočilnik, je zdaj postal polnopravno družbeno omrežje. Poleg klepetalnic ima aplikacija tudi kanale, ki delujejo podobno kot skupnosti na Facebooku. Uporabniki se naročijo na kanale, vidijo njihove objave, lahko o njih razpravljajo v komentarjih in uporabljajo reakcije (podobne všečkom).

Pomembna razlika Telegrama od drugih platform je odsotnost algoritmov - v aplikaciji ni razdelka "priporočila", zato lahko uporabniki sami izbirajo, kaj bodo videli v svojem kanalu. Kanali so zasnovani kot klepetalnice, vsako objavo pa spremljajo obvestila za naročnike (obvestila je mogoče onemogočiti).

Edini način promoviranja vsebine na platformi je nakup oglaševanja v drugem kanalu ali v sami aplikaciji. Slednjo vrsto oglasov je mogoče odstraniti iz kanala z nakupom naročnine Premium z dodatnimi funkcijami: hitri prenosi datotek, edinstvene nalepke, dodatna orodja za upravljanje klepeta, prepoznavanje glasovnih sporočil in še veliko več. Vse ključne funkcije pa ostajajo brezplačne in se nenehno širijo. Junija 2023 je Telegram na primer uvedel "zgodbe" (stories - objave v obliki fotografij ali videoposnetkov, podobno kot na Instagramu).

Kombinacija oblike neskončnega kanala brez algoritmov in sporočilnika je omogočila, da je Telegram postal glavni agregator novic v Rusiji - zdaj je to glavna vrsta vsebine na platformi.

 

Slika: Shutterstock

Vir: rbth.ru


Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini