Toronto – vodilno mesto rasti za visokotehnološka podjetja v Severni Ameriki

ponedeljek, 08. november 2021

Novo poročilo ameriškega podjetja za komercialne nepremičnine in naložbe CBRE uvršča Toronto na vrh glede rasti visokotehnoloških delovnih mest v obdobju od leta 2019 do 2020. Toronto je zabeležil 26-odstotno rast delovnih mest, sledijo mu Seattle (22 odstotkov), Vancouver (21 odstotkov), New York (18 odstotkov) in Austin (16 odstotkov).

Poročilo CBRE raziskuje vpliv visokotehnološke panoge na dinamiko najemov in nakupov poslovnih prostorov in vključuje ključna tržišča za napredno tehnologijo v Severni Ameriki. Toronto je izredno privlačno mesto za visokotehnološka podjetja, tako za start-upe, kot tudi za že uveljavljene igralce. Pred kratkim je podjetje za spletno plačilno tehnologijo Stripe objavilo načrte za odprtje pisarne v Torontu in se pridružilo podjetjem, kot so  Google, Amazon, Netflix, Reddit, TikTok, DoorDash, Uberj, Pinterest, Wayfair ter mnogim drugim tehnološkim podjetjem, ki so se odločila za vzpostavitev poslovanja in zaposlovanje lokalne delovne sile v Torontu. 

Med mesti, ki zagotavljajo največjo odpornost in možnost rasti visokotehnološke industrije, se je na prvo mesto uvrstilo mesto Charlotte v Severni Karolini (ZDA), med prvih 10 pa prav tako najdemo kanadska mesta, kot so Montreal, Toronto in Vancouver.

Če pogledamo v prihodnost, se je Toronto uvrščal tudi med odporna mesta, ki so pripravljena na rast. Charlotte se je uvrstila na prvo mesto v tej kategoriji, sledijo ji Montreal, New York, Phoenix, Pittsburgh, Raleigh-Durham, Seattle, Silicijeva dolina, Toronto in Vancouver.

Medtem ko je trenutna globalna epidemiološka situacija sprožila gospodarsko recesijo, se je rast visokotehnoloških podjetij in s tem delovnih mest nadaljevala z 219.000 novimi delovnimi mesti do junija 2021. Največjo korist so visokotehnološka podjetja dobila na področjih e-trgovine, streaminga spletnih vsebin, računalniških storitev v oblaku ter družbenih medijev.

Poleg Toronta se v provinci Ontario nahaja tudi mesto Waterloo (oz. somestje Waterloo-Guelph-Kitchener-Cambridge), kjer je nekoč deloval kanadski tehnološki gigant Blackberry, v zadnjih letih pa je območje postalo neke vrste kanadska Silicijeva dolina s skokovito rastjo števila in razvojem visokotehnoloških podjetij in podpornih panog. Poročilo CBRE tako uvršča Waterloo na prvo mesto med perspektivnimi območji, kjer se v prihodnosti predvideva občutna rast. Že takoj na drugem mestu mu sledi glavno mesto Kanade Ottawa, že na četrtem mestu pa zasledimo Calgary v provinci Alberta. Kanadski IKT trg in industrija, sta med vodilnimi na svetu, vstop na trg pa je na podlagi sporazuma CETA za slovenska podjetja poenostavljen ter predstavlja ogromno potencialno priložnost. 

Uredil: Simon Pribac

Vir: www.cbre.com
 
Za svetovanje in pomoč pri vzpostavitvi podjetja in poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, predstavnik CSCC v Sloveniji, e-mail: simon.pribac@gmail.com telefon: 064 187 110.