Transformacija nemške avtomobilske in dobaviteljske industrije - načrtovan paket pomoči zvezne vlade

torek, 03. november 2020


Zvezno ministrstvo za gospodarstvo in energijo je napovedalo, da se v okviru predhodno sprejetega junijskega korona konjunkturnega programa načrtuje sprejem dodatnega paketa pomoči, s ciljem nemški avtomobilski in dobaviteljski industriji pomagati pri njeni strukturni transformaciji.

Cilj napovedanega paketa pomoči, ki se trenutno nahaja v medresorskem usklajevanju, je predvsem nemški avtomobilski in dobaviteljski industriji pomagati pri njeni hitrejši strukturni transformaciji, okrepiti njeno inovacijsko moč, pospešiti razvoj na podatkih temelječih poslovnih modelov oziroma platform, predvsem pa da bi Nemčija tudi v času alternativnih pogonov, digitalizacije in avtomatizacije, še naprej ostala na svetovnem vrhu.

Znesek paketa pomoči naj bi skupaj znašal 2 mrd EUR, delil pa bi se po ključu letnih izplačil v obdobju 2020 – 2024. Paket pomoči naj bi stopil v veljavo s 1. 1. 2021.

Paket pomoči naj bi sestavljali trije investicijski moduli: prvi modul, naj bi vključeval investicije v nove nove tovarne (koncept industrije 4.0) in zaščito okolja; drugi modul investicije v raziskave in razvoj inovacij, kot npr. uporaba umetne inteligence;: tretji modul pa bi podjetjem pomagal ustanavljati inovacijske klustre.

Pripravil:
mag. Jakob Brenčič
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu
E: Jakob.Brencic@gov.si