Trg klepetalnih robotov oz. virtualnih pomočnikov v Kanadi

torek, 02. november 2021
 
Svetovni trg chat-botov / klepetalnih robotov ali virtualnih pomočnikov je bil leta 2020 ocenjen na 17,17 milijarde USD, po predvidevanjih pa bo do leta 2026 dosegel 102,29 milijarde USD, kar predstavlja sestavljeno letno stopnjo rasti v višini 34,75 % v napovedanem obdobju 2021 - 2026. 
 
Uporaba virtualnih pomočnikov se povečuje zaradi uporabo vedno naprednejših globokih nevronskih mrež, strojnega učenje in drugih napredkih v tehnologijah umetne inteligence. Uporabljajo za različne aplikacije v več panogah končnih uporabnikov, kot so maloprodaja, bančništvo & finance, zdravstvo itd. Klepetalni roboti v bančnem sektorju olajšajo komunikacijo in gradijo odnos s strankami s pomočjo kognitivne analitike, tako da se učijo razmišljanja strank za takojšen odziv.
 
Klepetalni robot je v bistvu aplikacija, ki jo poganja umetna inteligenca, ki se pogovarja s človekom, z namenom, da reši problem ali odgovori na določeno poizvedbo. To skrajša čas potreben za odgovor stranki in poveča učinkovitost, kar prispeva k rasti tržnega deleža podjetja, ki tovrstno tehnologijo uporablja. Po podatkih podjetja Salesforce 69 % potrošnikov raje uporablja klepetalne robote zaradi hitrosti, s katero lahko komunicirajo z blagovno znamko.
 
Z nedavnim izbruhom COVID-19 različne organizacije vse pogosteje uporabljajo klepetalne robote za odgovarjanje na poizvedbe strank in druge povezane informacije. Ker je večina podjetij uvedlo delo na daljavo zaradi t.i. lock-down-a v številnih državah, so postala podjetja vedno bolj odvisna od klepetalnih robotov, ki zmanjšajo breme poizvedb strank zaradi minimalne razpoložljivosti zaposlenih v oddelkih za stike s strankami.
 
Kanada je izredno ploden trg za širitev posla s klepetalnimi roboti. Tovrstna tehnologija je bila v Kanadi zelo razširjena že pred pojavom epidemije COVID-19, od leta 2020 pa dosega nesluteno rast.
 
Predstavljamo vam deset vidnejših podjetij, ki pokrivajo kanadski trg razvoja in implementacije klepetalnih robotov:
 
Podjetje Master of Code Global s sedežem v Redwood Cityju v Kaliforniji je specializirano za oblikovanje in razvoj spletnih, mobilnih in chat-bot rešitev. Ustanovljeno je bilo leta 2004, svoja predstavništva in pisarne pa imajo tudi v Denverju, Seattlu, San Franciscu, Winnipegu v Kanadi, in Čerkassyju in Kijevu v Ukrajini. Ekipa šteje preko 130 zaposlenih in ima izkušnje s tehnologijami umetne inteligence (AI) in razvojem aplikacij za poslovne in srednje velike stranke.
 
Od svoje ustanovitve ustanovitve leta 2011 je Korah Limited ponudnik rešitev za avtomatizacijo delovnih procesov iz Toronta. Korah Limited nudi storitve strankam po vsem svetu. Njihova približno 20 članska ekipa se osredotoča na umetno inteligenco, razvoj programske opreme po meri in posodabljanje poslovnih aplikacij.
 
TheAppLabb je podjetje za razvoj programske opreme, ki je bilo ustanovljeno leta 2007. Podjetje ima sedež v Torontu in ga sestavlja 49 zaposlenih. Specializirani so za razvoj mobilnih aplikacij, razvoj programske opreme po meri in umetno inteligenco. Oskrbujejo predvsem srednje in poslovne stranke v maloprodaji, IKT ter oglaševalski in marketinški panogi.
 
Brossard Design je podjetje za razvoj programske opreme v Montrealu. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2013. Z ekipo 18 zaposlenih svojim strankam zagotavljajo razvoj mobilnih aplikacij, razvoj AR/VR in AI.
 
Synergo Group s sedežem v Torontu je razvojno podjetje z izpostavami po vsem svetu, vključno z Evropo, Južno Ameriko in ZDA. Podjetje zaposluje več kot 40 strokovnjakov za načrtovanje, razvoj in podporo.
 
VELLGUS je podjetje za razvoj spletnih in mobilnih aplikacij s sedežem v Edmontonu v Kanadi z več kot 10 strokovnjaki. Od svoje ustanovitve leta 2019 ponujajo rešitve za razvoj programske opreme, spletnih in mobilnih aplikacij po meri za mala in srednje velika podjetja.
 
Lemay.ai je svetovalno podjetje za umetno inteligenco s sedežem v Ottawi v Kanadi. Podjetje, ustanovljeno leta 2016, ima 9 zaposlenih, ki so specializirani za umetno inteligenco, zagotavljajo pa tudi svetovanje BI in velikih podatkov ter storitve SI ter svetovanje v oblaku in storitve SI.
 
Varfix s sedežem v Torontu v Kanadi je podjetje za analizo podatkov. Specializirani so za svetovanje BI in velikih podatkov in SI, svetovanje v oblaku in SI, razvoj programske opreme po meri, razvoj AR/VR in še več. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2015.
 
Vooban je podjetje za računalniško programsko opremo v Quebecu v Kanadi. Ustanovljeno je bilo leta 2011 in ima približno 32 zaposlenih, ki se ukvarjajo s posodabljanjem in razvojem poslovnih aplikacij za spletno in programsko opremo po meri. Večina njihovih strank je srednje velikih podjetij v sektorju avtomobilizma, finančnih storitev in poslovnih storitev.
 
Digi117 je podjetje za razvoj programske opreme in kadrovanje na področju IKT, ki je bilo ustanovljeno leta 2011. Podjetje ima sedež v Vancouvru v Kanadi in vzdržuje ekipo 17 zaposlenih, ki ponuja razvoj programske opreme po meri, razvoj mobilnih aplikacij, pridobivanje IKT osebja, kadrovsko svetovanje in drugo.
 
Povzeto po:

Uredil: Simon Pribac
 
Za svetovanje in pomoč pri vzpostavitvi podjetja in poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, predstavnik CSCC v Sloveniji, e-mail: simon.pribac@gmail.com telefon: 064 187 110.