Trgovinske priložnosti v Laoški ljudski demokratični republiki

torek, 14. september 2021

GSP Hub, projekt, ki ga financira EU, vabi k sodelovanju na delavnici "EBA Engagement Workshop Lao PDR", ki bo potekala 16. in 17. septembra 2021 v virtualni obliki.

Namen delavnice je predstaviti načine, kako kar najbolje izkoristiti prednosti posebnega spodbujevalnega režima za najmanj razvite države (EBA – Everything but Arms), ki je del splošne sheme preferencialov EU (GSP), in predstaviti posebni spodbujevalni režim za trajnostni razvoj in dobro upravljanje (GSP+) kot priložnost za ohranitev prednostnega dostopa do trga EU. 
 
Okvirni program:
16. september 2021
9:30-12:00 po bruseljskem času 
Trgovinske priložnosti v okviru posebnega spodbujevalnega režima EBA, ki omogoča prost uvoz vseh proizvodov razen orožja
17. september 2021
10:00-12:00 po bruseljskem času
 Trgovina z EU po napredovanju najmanj razvitih držav - priložnosti v okviru GSP+ 

Podrobnosti o dogodku in registracija: gsphub.eu/events/eba-workshop-laos

Dodatne informacije: contact@gsphub.eu

***
Uvoz EU iz Laoške ljudske demokratične republike se je v zadnjem desetletju stalno povečeval in je leta 2020 znašal 307 milijonov EUR. Približno 80 % izvoza iz Laosa je upravičeno do preferencialov EBA, država pa ima velike prednosti pri preferencialnem dostopu na trg EU, stopnja izkoriščenosti preferencialov je nazadnje znašala 94,5 %. Najpomembnejši izdelki, ki se izvozijo po preferencialih EBA, so oblačila (51 %), pripravljena živila (14 %) ter obutev in pokrivala (9 %).