Trgovinsko-investicijski forum Slovenija-Brazilija

četrtek, 07. september 2023
 

Priložnosti za poslovanje med Brazilijo in Slovenijo


Veleposlaništvo Brazilije v Ljubljani je bilo prizorišče trgovinsko-investicijskega foruma Slovenija-Brazilija, ki je poleg strokovnjakov za mednarodno trgovino povezal poslovneže, direktorje in člane institucij, pristojnih za javne politike, z namenom pospeševanja poslovanja med Brazilijo in Slovenijo.Na dogodku, ki ga je izvedla Gospodarska zbornica Slovenija - Brazilija /SLOBRAZ v sodelovanju z Veleposlaništvom Brazilije v Ljubljani in Slovensko globalno poslovno povezavo (SGBN) ob podpori SPIRIT Slovenija, so razpravljali o pomembnih temah za spodbujanje investicij in izvoza med državama. Na dnevnem redu je bila tudi okrogla miza s slovenskimi podjetniki, ki so spregovorili o svojih poslovnih izkušnjah v Braziliji, ter prostor za spodbujanje mreženja med udeleženci.

Med udeleženci je posebni gost Jernej Salecl, generalni direktor za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport RS, dejal, da vidi svetlo prihodnost v sodelovanju med državama. Slovenija ima po njegovih besedah kljub 100-krat manjšemu številu prebivalstva kot v Braziliji veliko za ponuditi, saj je država šampionov. "Slovenci smo trmasti, vztrajni in trdo delamo, da dosežemo svoje cilje, ne le v športu, kjer smo prvaki v večini panog, ampak tudi na področju raziskav in razvoja," je izjavil. Med sektorji, ki jih Salecl omenja in v katerih lahko Slovenija ponudi svoj prispevek Braziliji, so avtomobilski, vesoljski, farmacevtski in visoke tehnologije. Prav tako je dejal, da spodbuja slovenska podjetja k naložbam v Braziliji, za vse, ki želijo internacionalizirati svoje poslovanje, pa je kot prvo kontaktno točko ministrstva postavil javno agencijo SPIRIT Slovenija.

Glede trenutnega scenarija je veleposlanik Prisco razkril precejšnje številke blagovne menjave med Brazilijo in Slovenijo ter možnost njenega povečanja, pri čemer bo gonilo koprsko pristanišče; zaslužni predsednik Slobraza in ustanovitelj SGBN Štefan Bogdan Barenboim Šalej je naštel nekaj relevantnih tem za trgovino med državama z vidika nove vlade: okolje in Amazonija, agrobiznis, rudarstvo, digitalizacija, infrastruktura in Mercosur.

Pawel Skuteli, vodja trženja letalskih prevoznikov za Embraer v poljski prestolnici Varšavi, je povedal zgodbo brazilskega podjetja, enega vodilnih svetovnih letalskih podjetij in edinega, ki je v 21 letih razvilo 21 modelov letal. Embraer, ki posluje z več kot 100 letalskimi prevozniki v 60 državah, se je izkazal kot dober posel za povečanje povezljivosti Slovenije, olajšanje trgovine, spodbujanje turizma in privabljanje naložb.

Okroglo miza na temo "Zgodbe o uspehu slovenskih podjetij v Braziliji" sta vodila Štefan Bogdan Barenboim Šalej in João Henrique Bayão. V prvem delu je vsak od udeležencev predstavil svoje podjetje in komentiral svoje izkušnje v Braziliji.

Gosta Zoran Stamatovski, sekretar oddelka za promocijo tujih neposrednih naložb SPIRIT Slovenija, in Guarani de Morais, investicijski uradnik za Evropo pri ApexBrasil, sta predstavila razloge za investiranje v Slovenijo oziroma Brazilijo.

Stamatovski je poudaril, da je Slovenija članica Evropske unije, OECD in Nata, z BDP na prebivalca, ki raste okoli 30 tisoč evrov, nahaja se v središču Evrope z dostopom do več držav, kar ustreza trgu 500 milijonov ljudi. Ima odličnost na področju visoke tehnologije v avtomobilski, vesoljski industriji in industriji električne opreme, poleg tega pa je varna država. "Vlaganje v Sloveniji je hitro in preprosto," je dodal.

Morais je predstavil tudi impresivne številke v zvezi z Brazilijo, ki je prvo gospodarstvo v Latinski Ameriki z BDP 1,6 bilijona dolarjev, šesta najbolj naseljena država na svetu z 214 milijoni prebivalcev in sedma med državami, ki so prejele največ tujih naložb. (FDI) Vendar je Morais izpostavil druge prednosti, saj imajo podjetja v Braziliji dostop do naravnih virov, do ogromnega trga in do strateških sredstev, kot so tehnologije in distribucijski kanali.Vsak je povedal nekaj o vlogi svojih institucij. Stamatovski je dejal, da je SPIRIT Slovenija uradna agencija Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport RS za razvoj podjetništva. Slovenskim podjetjem pomaga pri povečanju izvoza in tujim podjetjem pri vlaganjih in širitvi v Sloveniji. ApexBrasil je agencija, katere namen je pritegniti tuje naložbe s podporo tujim vlagateljem in tujim podjetjem, ki iščejo priložnosti ali so že napredovala v procesu vzpostavitve prisotnosti v Braziliji. Po Moraisovih besedah ApexBrasil spodbuja izvoz brazilskih izdelkov in pomaga brazilskim podjetjem pri stabilizaciji v tujini. Na trgu je že 25 let, v Evropi je prisoten od leta 2006, s pisarno v Belgiji pa od leta 2010.

Dogodka so se udeležili tudi g. Jurček Žmauc, predsednik SABA, ZDA, g. Sladojevič, predsednik SDBP Nizozemska, virtualno pa je bil prisoten g. Plevnik iz Gospodarske zbornice Slovenija – Kolumbija. g. Stibilj iz Gabiente Slovencev v zamejstvu in po svetu ter dr. Zlatko Šabič, svetovalec predsednika Republike Slovenije za mednarodne odnose, ter dr. Šešum, generalni direktor za gospodarsko diplomacijo MZZ.

Ogled videoposnetka foruma je mogoč tukaj.


Pripravila:

Mateja Perovšek Ciuchini
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija - SLOBRAZ
e-naslov: info@slobraz.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini